Shod v podporo Ukrajini: “To kar se dogaja v Ukrajini je vojaški zločin, to je genocid nad ukrajinskim narodom”

Shod v podporo Ukrajini, shod, Kongresni trg v Ljubljani.

Ob 17. uri se je na Kongresnem trgu v Ljubljani začel izredno čustven shod v podporo Ukrajini. Kongresni trg je bil poln, zmanjkovalo je prostora za udeležence, ki so v rokah nosili slovenske in ukrajinske zastave z močnimi sporočili v podporo Ukrajincem, ki jih napada diktator Vladimir Putin. Shod je organiziralo Kulturno društvo Ljubljana-Kyiv, v Sloveniji živi okoli 2500 Ukrajincev.

Med govorniki sta bila ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo F. Brodovič in predsednik društva Ljubljana-Kyiv Jevgenij Gorešnik.

Zbrane so nagovorili tudi predsednik vlade Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Jevgenij Gorešnik: “Hvala vladi za podporo. Predsednik vlade, gospod Janez Janša je bil prvi evropski voditelj, ki je odločno rekel, da ima Ukrajina pravico postati članica Evropske unije.”

Janez Janša: “Vsak dan prejemam stotine sporočil slovenskih družin, ki so pripravljene pomagati beguncem iz Ukrajine. Ukrajina se bori tudi za nas. Slava Ukrajini! V zadnjih dneh vidim popolnoma spremenjeno Evropo. To, kar prej ni bilo mogoče, je danes mogoče. 27 držav članic EU je enotnih. Stojimo trdno skupaj. Narediti je treba vse, da bo vojna čim krajša, da pride do pogajanj, miru, umika ruske vojske iz Ukrajine in da se vzpostavi mir, v katerem bo mogoče urine kazalce vrteti naprej, ne pa nazaj. Na desettisoče moških, ki delajo po Evropi, se danes vrača domov branit Ukrajino. V vojni lahko premagaš nekoga, ki se umika in beži, ne moreš pa premagati nekoga, ki se iz varnih evropskih mest vrača domov branit domovino. V Ukrajini se danes ne borijo samo za svobodo, demokracijo in evropsko prihodnost. Borijo se za življenje. Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse.

Vemo, kako se počutijo Ukrajinci in zato smo z njimi solidarni iz srca. Zato jih prosimo, naj zdržijo. Včeraj me je poklical ukrajinski predsednik ukrajinske vlade in dejal, da je govoril z ministrom za zdravje, ki je v solzah povedal, da je ruska raketa zadela avtomobil, v katerem je bila najboljša kirurginja in kardiologinja Ukrajine, ki je pol ure prej rešila življenje ranjenemu ruskemu vojaku v bolnišnici.

Opogumlja nas pogum Ukrajincev, ki se goloroki postavljajo pred tanke. To nas spominja na pogumne Slovence v Vipavski dolini pred 30 leti, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo. Ko smo Slovenci takrat videli, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli.”

Mihajlo F. Brodovič: “Do danes je bilo ubitih več kot dva tisoč civilistov. To je velika tragedija. Usoda Evrope se zdaj odloča v Ukrajini. Ukrajina je aktivirala svojo pravico do samoobrambe. Borili se bomo in branili našo domovino. Naše oborožene sile in naši ljudje izkazujejo junaštvo brez primere. Teritorialni obrambi se je pridružilo na več deset tisoč Ukrajincev. To kar se dogaja v Ukrajini je vojaški zločin, to je genocid nad ukrajinskim narodom. Računamo na ustrezen odziv mednarodne skupnosti”

Ob tem se je zahvalil svojim partnerjem, Sloveniji in predsedniku vlade za takojšen odziv ter ukrajinski skupnosti v Sloveniji za podporo. Zaključil je z besedami: “Z vašo pomočjo bomo posredovali resnico ruske vojne v Ukrajini in ne dvomim, da bomo zmagali.”

Alojz Kovšca: “Danes smo tukaj zato, da izrazimo solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, ki je žrtev kriminalnega dejanja. Dejanja agresije, zločina proti vsem mednarodnim dogovorom in vsem pravilom mednarodnih odnosov. Zbrali smo se tudi zato, da se spominjamo leta 1991, ko se je isto dogajalo tudi nam. Tukaj smo, da zavrtimo film zgodovine še malo v preteklost ter se spomnimo neke druge Evrope, ko je drugemu diktatorju puščala proste korake in v strahu pred svetovno vojno dopuščala eno za drugo manjšo vojno ter se na koncu znašla v svetovni vojni.”

Matej Tonin: “Putinovi vojaki lahko rušijo mostove, ne morejo pa vzeti sanj po boljšem jutri, svobodi in Ukrajini v EU. Naša moralna dolžnost je, da pomagamo Ukrajini na različne načine. Z njihovim obstankom se bo obdržala tudi svoboda in demokracija. Kar so Slovenci na teh trgih zahtevali pred 30 leti, danes zahtevajo Ukrajinci. Putin želi iti nazaj, v preteklost, obnoviti Sovjetsko zvezo, ki je že davno ni več, ter pri tem poteptati vse, kar ga ovira. Dejanja ukrajinskega naroda in predsednika Volodimirja Zelenskega nam lahko služijo kot navdih, ki priča, da ni drugega, kot zmaga.”

Zdravko Počivalšek: “Na današnjem dogodku izkazujemo moralno podporo Ukrajini. Verjemite pa, da Slovenija ves čas dela vse, kar je v naši moči, da skupaj s partnerji ustavimo agresijo. Žalosten sem, da vas danes pozdravljam na tem dogodku. Žalosten. Kljub temu, pa v organizatorjih današnjega dogodka, Slovensko-ukrajinskem kulturnem društvu Ljubljana Kyjiv, vidim upanje in pogum. Upanje, kot ga preko medijev vidimo pri vaših rojakih na ulicah obleganih mestih. Slovenija je v prvi vrsti tistih, ki bodo naredili vse, da se ta morija ustavi. Vse. Brez polovičarstva. Brez kalkuliranja.”

 

M. P.