Sindikatov Pošte Slovenije napovedala protestni shod !!

Konferenca sindikatov Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ) Pošte Slovenije je za torek, 28. novembra, napovedala enourni protestni shod pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani. Na njem bo opozorila na netransparentno komunikacijo vodstva, zmanjševanje števila zaposlenih, zapiranje pošt in na kršitve delodajalca, so napovedali.

»Zaposleni v Pošti Slovenije s poslovnofinančnim načrtom za leto 2024 in projekcijami za naslednja leta nismo seznanjeni,« so zapisali. Sindikat zato od vodstva pričakuje podrobna pojasnila, sploh glede na nekatere objave, da se napoveduje korenito zmanjšanje števila zaposlenih, čemur ostro nasprotujejo.

Kot so zapisali, si je Pošta Slovenije več let prizadevala privabiti ustrezno število kandidatov za zaposlitev, ki bi razbremenili obstoječ kader ter prispevali k zmanjšanju bolniških odsotnosti in nadurnega dela. »Zato hkratne objave prostih delovnih mest in zmanjševanje števila zaposlenih niso konsistentni,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah se v družbi dogajajo »kršitve s področja zagotavljanja počitkov in odmorov, rednega opravljanja zdravniških pregledov in postopkov sprejemanja aktov delodajalca ter zaviranje sindikalnega dela«. Za vodenje tako velike in kompleksne družbe, kot je Pošta Slovenije, po njihovem potrebujejo strokovno znanje in dober nadzor.

Konferenco sindikatov SDPZ Pošte Slovenije preseneča ravnanje Sindikata poštnih delavcev, ki je na načrte vodstva družbe, po katerih naj bi število zaposlenih v prometu zmanjšali za 200, medijsko opozoril šele, ko naj bi bil poslovnofinančni načrt že potrjen. »Ta sindikat ima večino članov v svetu delavcev, tri člane v nadzornem svetu Pošte Slovenije, iz njihovih vrst je tudi delavska direktorica,« so pojasnili za Delo.

Povzeto po Delo