SINIDKAT POŠTNIH DELAVCEV: Ne bomo dopustili vodstvu, da z nezakonitim nadzorom utemelji odpuščanje poštarjev !!

Sindikat poštnih delavcev je opozoril na načrte vodstva Pošte Slovenije, po katerih naj bi število zaposlenih v prometu lahko zmanjšalo tudi za 200. Uprava in nadzorni svet pošte naj bi krčenje števila zaposlenih načrtovala z SDH-jem.

V Sindikatu poštnih delavcev so zapisali:

Ljudje nam večinsko zaupajo, naši šefi bi se nas radi pa znebili!
V Sindikatu poštnih delavcev (SPD) smo, tako kot vsi zaposleni, ponosni, da nas je raziskava zaupanja Ogledalo Slovenije uvrstila na tretje mesto, takoj za civilno zaščito in reševalci. A na žalost med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo ostajajo naši nadrejeni, ki načrtujejo do 200 manj zaposlenih v prometu.
Na eni strani se naši nadrejeni s to raziskavo hvalijo in njene ugotovitve na veliko uporabljajo pri promociji poštarskega poklica, sočasno pa sta uprava in nadzorni svet skupaj z SDH potrdila novo strategijo po kateri bo prišlo do korenitega zmanjšanja zaposlenih, saj ta predvideva od 150 – 200 manj zaposlenih v prometu.
Razlog je kot že tolikokrat prej ambicija vodstva, da se poštarski poklic približa zasebnim podjetjem, ne glede na to ali pride zasledovanje storilnosti v paketu z prekomernimi nadurami, pretiranimi obremenitvami in nenazadnje nekakovostno storitev. Zaupanje ljudi si poštarji nismo kupili s promocijskimi akcijami, temveč s predanim delom na terenu, ki ga stranke prepoznavajo, delodajalec pač ne!
Kako so vodilni prišli do teh zamisli? Z nezakonitim nadzorom nad zaposlenimi. V javnosti že krožijo informacije, da naj bi se zaposlenim neupravičeno pregledovala elektronska pošta, za kar sicer v sindikatu nimamo dokazov. Imamo pa dokaze, da se poštarje preverja preko signala GPS na mobilnih napravah in se jim na podlagi teh podatkov očita neupravičeno zadrževanje na dostavi in obenem zahteva vedno bolj absurden čas za opravljanja naših storitev.
V SPD smo o neupravičenem nadzoru nad zaposlenimi že poslali prijavo na Informacijskega pooblaščenca. Skrbi pa nas, da so omenjeni pritiski na zaposlene nekaj, kar smo že videli pri marsikaterem podjetju in sicer, da želi delodajalec preko ustvarjanja nemogočih pogojev za delo doseči, da ljudje sami zapustijo Pošto, preden bi prišlo do odpuščanj. Torej nekaj, kar so do sedaj uspešno počele skoraj vse uprave.
Zato v SPD ponovno ponavljamo, da je NUJNO potrebna sprememba krovne zakonodaje, ki z določanjem cen naših storitev privede do tega, da smo nekonkurenčni, nato pa se vodilni pričnejo zgledovati po podjetjih, katerih poslovni model je zniževanje stroškov dela za vsako ceno. V SPD na žalost opažamo, da tudi pri trenutnem ministrstvu za gospodarstvo, kljub obljubam na začetku mandata, ni volje za spremembo krovne zakonodaje! Ministrstvu zato sporočamo: NE bomo več tiho!
Zaupanja na katerega smo, ponavljamo, ponosni, nismo pridobili z lenarjenjem, temveč s profesionalnim in kakovostno opravljenim delom. Žal to prepoznajo zgolj stranke. V SPD na to ne bomo pristali in bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi zaščitili naš ugledni poklic.
Saša Gržinič
pooblaščenec SPD