Skalaška sveta maša ob 100-letnici delovanja Skalašev na Slovenskem

Drugi dan 26. poletnega tabora SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume se je začel s skalaško sveto mašo ob 100-letnici delovanja Skalašev na Slovenskem, ki je potekala v cerkvi Svetega Jožefa v Soči. Pri sveti maši je potekal tudi blagoslov plezalne vrvi in cepina.

Svete maše so se udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša in poslanca Alenka Jeraj ter Janez Moškrič.

Včeraj, 24. julija 2021, se je s tradicionalnim srečanjem odborov SDS pričel že 26. Poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume. Včerajšnjo celotno dogajanje si lahko ogledate tukaj.

Poletni tabor SDS se je nadaljeval s skalaško sveto mašo z blagoslovom plezalne vrvi, cepina in pohodnih čevljev ter avtomobilov. Sveto mašo z blagoslovom je vodil namestnik vojaškega vikarja Slovenske vojske duhovnik Milan Pregelj, ki je v pridigi povedal, da so naravne zakonitosti in božji načrt nespremenljivi.

Vsem je tudi zaželel, da bi se uresničilo tisto, kar je zapisal apostol Pavel; da bi bili med seboj povezani, da bi drug drugega razumeli, se skušali sprejeti in si med sabo pomagati in da bi tudi naše človeško modrovanje obrodilo sadove, ki ne bo temeljilo na našem egoizmu, marveč na božji pravičnosti in njegovem usmiljenju.

V imenu Gorniškega kluba dr. Henrika Tume je prisotne nagovoril mag. Bojan Pograjc, ki je povedal, da letos praznujemo dva velika okrogla jubileja: 30. obletnico razglasitve in obrambe lastne države in 100-letnico delovanja skalašev na Slovenskem. S tem so alpinizem, gorsko reševanje, smučanje, sankanje, smučarski skoki, fotografiranje in umetniško ustvarjanje v besedi, glasbi in podobi na temo gora dobili svoje domovanje tudi na slovenskih tleh.

Mag. Pograjc je svoj nagovor zaključil z besedami: “Trden kakor Skala je slovenski rod, kvišku kakor Skala vodi naša pot; tako še vedno, tudi po 100 letih prepevamo našo himno. Ni nas malo, vedno več nas je. Moč našega glasu odmeva in Bog je z nami.”

Po končani sveti maši in blagoslovu cepina, pohodnih čevljev ter plezalne vrvi je pred cerkvijo Svetega Jožefa v Soči sledil blagoslov avtomobilov.

Več o tem lahko preberete tukaj 

M. P.