Skoraj vsak osmi migrant je prijet na našem območju

Nezakoniti migranti na poti proti Sloveniji.

Letos so slovenski policisti prijeli že krepko preko 13 tisoč migrantov, ki so nezakoniti prestopili državno mejo. Povečanje glede na lansko leto je najmanj dvojno, prehodi meje pa kar ne pojenjajo. Dnevno jih primejo okoli 100, večkratnik tega pa jim uide.

Območja Policijskih postaj Podlehnik, Gorišnica in Ormož, ki spadajo pod Policijsko upravo Maribor, sicer niso med najbolj obremenjenimi z nezakonitimi migranti, kljub temu pa so nezakoniti prehodi tudi na teh območjih številni. Najbolj obremenjena območja so območja PU Novo mesto, PU Koper in PU Ljubljana.

Poslanka Suzana Lep Šimenko (vir: FB)

Poslanka Suzana Lep Šimenko je že septembra na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovila poslansko vprašanje, v katerem ga je spomnila, da so vladajoče stranke LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB z dodatkom Levice v koalicijskem sporazumu o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018 – 2022 na področju migracij med drugim zapisale, da bodo učinkoviteje varovali schengensko mejo.

Dodala je, da smo v letošnjem letu priča velikemu porastu nezakonitih prehodov čez slovensko južno mejo. Samo v mesecu avgustu je število ilegalnih prehodov meje oziroma ilegalnih migrantov preseglo število 2000. Še več ilegalnih prehodov pa se pričakuje v prihodnjem mesecu, je navedla, kar se je izkazalo za točno. Tudi ravnanje Avstrije in poostrenih nadzorov na avstrijski meji kaže na dejstvo, da varovanje naše južne meje ni ustrezno.

Tudi poslankini obiski v katerikoli obmejni občini na območju Haloz dejstvo o povečanju ilegalnih prehodov zgolj potrjujejo. Številni občani iz območja Haloz so namreč ilegalne migrante že srečali in prav zaradi tega se številni več ne počutijo varne.

Poklukarja je zato prosila za natančne podatke o številu nezakonitih prehodov, pa tudi, kaj namerava storiti za večjo varnost ljudi.

V teh dneh je prejela tudi odgovor. Iz odgovora je razvidno, da so policisti v prvih devetih mesecih letos na območju PP Ormož, PP Gorišnica in PP Podlehnik skupno prijeli že 1606 nezakonitih migrantov. Če to primerjamo s prijetimi na območju Slovenije, je to že blizu 14 odstotkov vseh prijetih.

Ali drugače, vsak sedmi do osmi migrant je prijet na tem območju. To pa ni več šala. Minister je tudi potrdil, da večina migrantov pri sebi nima osebnih listin. To pomeni, da se lahko mirno zlažejo, kdo so, kdaj so rojeni, iz katere države prihajajo in podobno. In Slovenija vse to tolerira.

Del odgovora ministra Boštjana Poklukarja na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko:

M. P.