Skupina Skalašev skupaj z Janezom Janšo osvojila Škrlatico

(vir: sds.si)
Tudi letos v Lepeni poteka poletni tabor stranke SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tuma. SDS pa je objavila, da je ob koncu prvega tedna 25. poletnega tabora skupina pogumnih, drznih in čvrstih skalašev skupaj s predsednikom SDS in predsednikom vlade RS Janezom Janšo osvojila vrh kraljice gora – Škrlatico.

Poletni tabor, tokrat že 25. zapored, se je letos sicer začel nekoliko drugače, in sicer s skalaško sveto mašo z blagoslovom plezalne vrvi ter cepina.

Že drugi dan tabora pa so pogumni skalaši po večurni hoji po zavarovani poti osvojili Visoki Kanin, ki ponuja dih jemajoče razglede na zahodne Julijske Alpe.

V prvem tednu so se udeleženci tabora sprehodili tudi po krožni poti v Bavšico, kjer so si med drugim ogledali čebeljnak Matije Komaca in Planinsko učno središče Bavšica. V vročih dneh pa jim je prijalo tudi kopanje v osvežujoči Soči in raftanje.

Prvi teden 25. poletnega tabora se je zaključil s tradicionalno gorniško turo do križa na Škrlatici. Tradicionalne gorniške sta se udeležila tudi predsednik SDS in predsednik vlade RS Janez Janša in soproga Urška Bačovnik Janša.

Na vrhu gore je potekala molitev za Skalaše in vse, ki so umrli za domovino.

V drugem tednu bodo poleg vzpona na Triglav osvojili še Mali Karman nad Furlansko nižino, kolesarili, se kopali v Soči in prisluhnili simpoziju o koreninah slovenstva.

Celoten program 25. poletnega tabora SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume si lahko ogledate tukaj.

 

“Triglav, Urška Bačovnik Janša in France Urbanija – pa vršaci naokrog,” je predsednik vlade ob tej fotografiji zapisal na Twitterju.
(vir: sds.si)

M. P.