Skupna izjava seniorskih zvez strank SDS, NSi in SLS

Seniorske zveze strank SDS, NSi in SLS so oblikovale skupno izjavo glede referenduma o noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi. V izjavi so zveze volivce pozvale, da na referendumu obkrožijo PROTI.

Celotno izjavo objavljamo v nadaljevanju.

“Seniorke in seniorji političnih strank Nova Slovenija, Slovenska ljudska stranka in Slovenska demokratska stranka pozivamo državljanke in državljane, ki se boste v nedeljo, 27. novembra 2022, odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi, da se opredelite PROTI noveli vladnega Zakona o dolgotrajni oskrbi.

To pa zato, ker novela ODLAGA za leto dni že sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi z izgovorom, da je neizvedljiv, kar je neresnica. Zakon je izvedljiv in zanj je bila predvidena zadostna finančna podpora.

Ne nasprotujemo ideji, da je zakon moč še izboljšati- vedno so rešitve lahko še boljše. Toda to je možno narediti z dopolnitvami obstoječega zakona, ne pa z odložitvijo, ki se utegne spremeniti v ukinitev.

Dovolj je bilo dvajset let iskanja rešitev. V tem času so umrli ljudje, ki bi si zaslužili dolgotrajno oskrbo. V tem času so bili prizadeti njihovi otroci, ki so morali drago plačevati nego v domovih za ostarele. V tem času mnogi starejši niso niti prišli na vrsto za dom. In mnogi so v prenatrpanih domovih prezgodaj umrli. Dovolj je bilo zapostavljanja starejših.

Seniorke in seniorji si želimo, da bi bil cenjen trud, ki smo ga vložili v razvoj in blagostanje Slovenije. Tudi tako, da imamo dostojno starost. Mislimo, da nam decembra 2021 sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi to zagotavlja in smo prepričani, da nas novela zakona, ki ga ustavlja, ogroža. Novela vladnega zakona namreč jemlje od 340 do 1.870 evrov uporabnikom storitev dolgotrajne oskrbe.

Zato vam vsem, ki se boste odpravili na volišča 27. novembra ali na predčasno glasovanje, predlagamo, da se opredelite PROTI vladni noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi.”

Vir: Skupna izjava 

M. P.