Sladki Vrh: Paloma ima težave pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja

Paloma je v petek umaknila še zadnje dele 56 let starega Papirnega stroja 3 in s tem pripravila prostor za nov, 65.000-tonski papirni stroj v proizvodnem obratu v Sladkem Vrhu. Nov papirni stroj vključuje sodobni preusmerjevalnik in novo skladišče za matične zvitke, ki ga bo izdelal evropski dobavitelj Toscotec, ter s tem nadomestil staro tehnologijo v skladu z načrtovanim projektom Impulz.

 

Strateška investicija, ki jo je pripravilo podjetje Eco Investments v lasti češkega lastnika Milana Fiľa, se uvršča med eno večjih investicij v Sloveniji v letošnjem letu.

Palomin predsednik uprave Jaroslav Fic je ob tem pojasnil, da gre za največjo investicijo v slovensko papirno industrijo v zadnjih 40 letih.

V Palomi pa se soočajo s težavami pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja.

Zaradi manjših dopolnitev dokumentacije, ki se vlečejo že več mesecev, lahko pride celo do zaustavitve investicijskega načrta.

Fic ob tem pravi: “Projekt novega stroja so pripraviljali poldrugo leto in je nujen korak za zagotovitev stabilne prihodnosti poslovanja Palome, ki zaposluje 600 ljudi in ima skoraj 150-letno tradicijo. V kolikor se ta projekt ne bi izvedel, so ogrožena delovna mesta v Palomi, saj so obstoječi papirni stroji stari in pogosto v okvari.” 

Investicija, ki bo povečala proizvodne kapacitete Palome na 90.000 ton letno, vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino 5,5-metra in hitrostjo obratovanja 2.000 metrov na minuto ter previjalec in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. S tem načrtujejo zmanjšanje operativnih tveganj in zmanjšanje stroškov proizvodnje ter izboljšanje kakovosti papirja in končnih izdelkov.

Z dvigom proizvodnih kapacitet načrtujejo, da bodo zadostili povečanim potrebam na trgu v regiji Jugovzhodne (JV) Evrope, v Nemčiji, Avstriji ter v Švici. Paloma pa bi s tem postala kompetenčni center Skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja v Skupini SHP in vodilni proizvajalec v regiji JV Evrope.

O Skupini SHP

Skupina SHP je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodni Evropi, s prihodki preko 200 milijonov evrov, kar vključuje prodajo izdelkov pod blagovnimi znamkami Harmony in Paloma. Skupina zaposluje več kot 1.800 ljudi. Nadzira jo skupni lastnik ECO INVESTMENT, zasebni holding s sedežem v Pragi na Češkem, katere lastnik je Milan Fiľo. Paloma iz Sladkega vrha je ključni del Skupine SHP, ki vključuje še proizvodnjo v Banja Luki (BiH), Pazinu (HR) Slavošovcih in Harmanecu (SL) ter dobavljajo proizvode v približno 20 evropskih držav.

M. P.