Slovenija cepiva proti COVID-19 naroča v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi Evropska komisija

(vir: pixabay.com)

Slovenija za dobavo cepiv proti COVID-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv proti COVID-19, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice Evropske unije.

Evropska unija kot velik kupec, s približno 450 milijoni prebivalcev, lahko v pogajanjih s proizvajalci cepiv proti COVID-19 dosega najugodnejše pogoje, vse od časovnice dobav do drugih pogojev ter najnižje cene cepiv.

Evropska komisija je v pogajanja vključila sedem obetavnih proizvajalcev cepiv proti COVID-19, za katere se ocenjuje, da bodo med prvimi na svetu lahko zagotovili cepiva proti COVID-19 – ob oštevanju zahtev glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti, ki so določene s predpisi Evropske unije na področju zdravil.

Evropska komisija je že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti COVID-19 v okviru navedenega skupnega javnega naročila, in sicer:

  • z AstraZeneca za 300 milijonov odmerkov,
  • s Sanofi za 300 milijoni odmerkov in
  • z J&J za 200 milijonov odmerkov.

V kratkem se pričakuje tudi podpis pogodbe z BionTech/Pfizer. Intenzivni pogovori glede dobave cepiva proti COVID-19 potekajo še z družbami Curevac, Moderna in Novavax.

Po navedbah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bo Slovenija podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv proti COVID-19, s katerimi je Evropska komisija že oziroma bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi po predhodni pridobitvi dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Na ministrstvu ob tem še navajajo, da se trenutno še ne ve, kateri od navedenih proizvajalcev bodo uspeli na EMA pridobiti dovoljenje za promet za svoje cepivo proti COVID-19 in s tem dokazati njegovo varnost, učinkovitost ter kakovost.

Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji bo prvo cepivo proti COVID-19 dostopno v drugi polovici decembra 2020 ali v začetku januarja 2021.

Takoj, ko bo prvo cepiv proti COVID-19 pridobilo dovoljenje za promet na EMA, bo v najkrajšem možnem času dostopno tudi na trgu EU in to vsem državam članicam istočasno.

Razdelitev cepiv med države članice bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi, za Slovenijo je to 0,47 %.

Po pričakovanjih bo imela Slovenija na voljo dovolj cepiva. 

M. P.