Slovenija nad evropskim povprečjem precepljenosti prebivalstva

Podatki o precepljenosti v posameznih državah izkazujejo, da je Slovenija nad povprečjem EU.

Podatki o precepljenosti na dan 31. marec 2021 pokažejo, da je Slovenija s kazalnikom 17,69 cepljenih oseb na 100 prebivalcev na visokem mestu v EU in precej nad povprečjem držav članic EU.

Slovenija je po precepljenosti državljanov nad evropskim povprečjem in med 10 najuspešnejšimi državami na svetu.

In to kljub temu, da je Tomaž Gantar, zdaj že nekdanji minister za zdravje, na podlagi mnenja svetovalne skupine za cepljenje naročal predvsem cepivo AstraZeneco, ki je bilo sprva predstavljeno kot najhitrejše in najcenejše. Zdaj pa se je izkazalo, da dobavitelj AstraZeneca dobavlja zgolj četrtino pogodbenih količin.

Po Gantarjevem odhodu je vodenje ministrstva za zdravje začasno prevzel Janez Janša. Nato so z ekipo na ministrstvu dodatno izborili še skoraj 1,5 milijona doz cepiv proizvajalcev Pfizer in BioNTech (BF), kar Sloveniji omogoča sedanji nadpovprečni tempo cepljenja, sicer bi bili tam kot Hrvati ali Bolgari – na dnu lestvice.

Najpomembnejše pri tem pa je, da nam bo to omogočilo zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja.

M. P.