Slovenija praznuje 28. rojstni dan

Mag. Karmen Furman na slovesnosti v Zgornji Ložnici.

Slovenija danes praznuje Dan državnosti, kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.

Po državi so v teh dneh potekale različne prireditve.

Že tradicionalna slovesnost ob 28. letnici neodvisnosti slovenske države ter počastitev zavzetja vojaškega skladišča je bil 22. junija 2019 v Zgornji Ložnici.

Prireditev sta pripravili Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica in Občina Slovenska Bistrica.

Slovesnost je bila na kraju, kjer je imela Jugoslovanska armada največje skladišče streliva v Sloveniji. Takratna Teritorialna obramba pa je z zavzetjem skladišča v Zgornji Ložnici nato pridobila potrebno orožje za obrambo domovine.

Na slovesnosti v Zgornji Ložnici je zbrane nagovorila mag. Karmen Furman, poslanka državnega zbora. Na družbenih omrežjih je zapisala:

“25. junij je dan spomina na upanje, medčloveško solidarnost in pogum, ki je Slovenijo leta 1991 povezal in ohrabril. Uspeli smo si izboriti svojo lastno državo, svoj dom in od takrat vsakodnevnimi koraki ustvarjamo tudi našo in edino domovino. Drage Slovenke in Slovenci. Prejmite moje iskrene čestitke ob prazniku slovenske državnosti. Srečno in vse dobro Slovenija.”

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij s slovesnosti.

Vir: FB

M. P.