SLOVENJEBISTRIŠKI REŠEVALCI 10. V NEW YORKU

Ekipa reševalne službe Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica je pred kratkim v New Yorku, na tekmovanju iz nujne medicinske pomoči, med 32 ekipami zasedla deseto mesto. Iztok Škof, Alen Markuš, Matjaž Žunkovič in Tadej Lunder so na uvrstitev ponosni, saj je bilo tekmovanje zelo zahtevno. Scenarij je bil narejen kot delovna nezgoda, neznano število ljudi je pri delu v jarku zasul plaz. “Celotna postavitev dogodka je bila zelo realistično umeščena v okolje in prostor, prostora za improvizacijo je bilo zelo malo. Na kraju so že bile ekipe gasilcev, jamskih reševalcev, policije, delavcev. Skratka, celoten aparat ljudi, ki ga je bilo treba uskladiti in najbolje uporabiti za reševanje nastale nezgode. Medsebojna komunikacija je bila zaradi hrupa otežena in ne nazadnje težje nam je bilo povedati veliko stvari v tujem jeziku in še v omejenem času. Vendar je šlo, in to tekoče. Na koncu je bilo treba opraviti še predajo vseh pacientov v bolnišnici,” je nalogo povzel Lunder.

Delo v ZDA poteka drugače kot pri nas. Ekipe so brez zdravnika in reševalci imajo dovoljenja za odrejanje in aplikacijo terapije. “Tudi mi smo se pripravili in dodatno osvežili znanje o predpisanih terapijah za posamezne sklope protokolov nujne medicinske pomoči,” je še dodal.

Obiskali so tudi Kanado in EMS Niagara, kjer so spoznali njihov dispečerski center in sistem delovanja. Kot še pravijo slovenjebistriški reševalci, so bili meseci dela, priprav, načrtovanj in zbiranja finančnih sredstev poplačani. Pridobili so veliko izkušenj in informacij ter nova prijateljstva.

Vir: Večer

Foto: Arhiv ZD Slov. Bistrica