torek, 28 maja, 2024
Doma Dogodki Slovenska Bistrica: 88-letnica umrla nasilne smrti

Slovenska Bistrica: 88-letnica umrla nasilne smrti

Andrej Kolbl, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, je na današnji novinarski konferenci na PU Maribor predstavil podrobnosti kriminalistične preiskave kaznivega dejanja uboja.
V petek, 1. marca 2019, okoli 11. ure, je 63-letna ženska v kraju v okolici Slovenske Bistrice poklicala na interventno številko 112 in povedala, da je med prepirom od sebe odrinila znano žensko osebo (po neuradnih podatkih svojo mamo), ki si je med padcem poškodovala glavo, zaradi česar ne diha.

Reševalci nujne medicinske pomoči iz Slovenske Bistrice so na kraju dogodka ugotovili, da je 88-letna ženska umrla, najverjetneje nasilne smrti.

Na kraj so zato odšli še policisti PP Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka do prihoda kriminalistov Sektorja kriminalistične policije. Ti so prevzeli nadaljnji postopek.

Z nadaljnjim zbiranjem dokazov in obvestil so kriminalisti ugotovili, da je med osumljenko in žrtvijo (hčerko in mamo) okoli 10. ure prišlo do prepira.

Med prepirom je osumljenka žrtev odrinila od sebe, da je padla na posteljo, tam pa jo je zadavila.

Ogled kraja kaznivega dejanja je v navzočnosti mariborske dežurne državne tožilke in kriminalistov Sektorja  kriminalistične policije opravila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je odredila tudi sodno obdukcijo  pokojne, ki je potrdila, da je žrtev umrla nasilne smrti oz. zaradi davljenja.

Osumljeno so kriminalisti včeraj, 3. marca 2019, s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje  k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njo, po zaslišanju, odredila pripor.

Za kaznivo dejanje uboja po 115/I  členu Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana kazen od 5 do 15 let zapora.

Nekateri mediji poročajo, da se je umor zgodil v Ošlju nad Slovensko Bistrico, kjer naj bi roko nad svojo 88-letno mamo Ivanko Dovnik dvignila 63-letna hčerka Ivica Kalšek. Razlog naj bi bila dediščina.

V letošnjem letu je na območju PU Maribor to prvo takšno kaznivo dejanje.

Zvočni     posnetek     izjave    Andreja    Kolbla    je    dostopen    na
https://we.tl/t-eTOXm6hxrL

M. P.