Slovenska Bistrica: 90 mestnih koles čaka na uporabnike

Fotografija je simbolična.

V Slovenski Bistrici je začel delovati sistem izposoje mestnih koles brez prevzemno-oddajnih mest »ZAPELJI ME« z 90 mestnimi kolesi, ki so na voljo za izposojo Bistričanom in obiskovalcem mesta Slovenska Bistrica za vsakodnevne opravke.

Kolesa so opremljena z elektronsko ključavnico, njihova izposoja in uporaba pa je mogoča ob namestitvi aplikacije ZAPELJI ME na pametni telefon. Z uporabo aplikacije uporabnik kolo poišče, si ga izposodi, odklene in zaklene ter vrne v nadaljnjo uporabo.

Namen vzpostavitve sistema je večja povezljivost in dostopnost do mestne infrastrukture. Uporabnikom želimo omogočiti uporabo koles kjerkoli v mestu oziroma na frekventnih točkah ter s tem prispevati k zmanjšanju motoriziranega prometa v našem okolju. Tovrstni sistem izposoje koles brez prevzemno-oddajnih mest, tako imenovan »Free floating« sistem, omogoča kar največjo dostopnost koles kjerkoli v mestu, torej tam, kjer potrebujemo prevozno sredstvo, obenem pa uporabnikom omogoča priročen, poceni in okolju prijazen način prevoza po mestu.

V mestu je postavljenih sedem pokritih kolesarnic in dodatna kolesarska stojala na interesnih lokacijah/točkah, sistem pa omogoča parkiranje koles tudi izven baznih postaj. Predvsem tudi v bližini trgovin, lokalov in institucij, ki jih ljudje vsakodnevno obiskujemo.

Po uporabi lahko kolo vrnemo na eni izmed kolesarskih postaj ali drugem priročnem in fiksnem oporišču na javni površini tako, da ne ovira prometa in je v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) ter Odlokom o ureditvi cestnega prometa na območju občine Slovenska Bistrica.

Za pravilno parkiranje koles bo skrbela Občinska redarska služba.

Uporaba koles bo v obdobju do 31. marca 2021 brezplačna za vse uporabnike, zato vse Bistričane in tudi druge obiskovalce vabijo, da preizkusijo nova mestna kolesa. V prostorih TIC-a bo možna tudi izposoja baterije za električni pogon, za katero bo moral uporabnik plačati kavcijo, ki jo bo ob vračilu baterije dobil v celoti povrnjeno.

Več o delovanju sistema najdete na uporabniški spletni strani sistema »Zapelji me«: https://slovenska-bistrica.si/zapeljime