Slovenska Bistrica: Brezplačni prevozi za starejše – Metuljček

(vir: občina)

V občini Slovenska Bistrica so prepoznali potrebo po večji mobilnosti starejših občanov, saj marsikdo nima možnosti prevoza do mesta in po opravkih, po drugi strani pa je tudi povezava javnega prometa ponekod slabša, še posebej v oddaljenih krajih občine (včasih je že samo postajališče precej oddaljeno od doma posameznika). 

Občina je zato letos začela z izvajanjem projekta brezplačnih prevozov za starejše z imenom Metuljček in v ta namen financirala nakup osebnega avtomobila, poimenovanega Metuljček.

S tem želijo v občini zagotoviti večjo mobilnost starejših v občini, jim omogočiti večjo samostojnost, tako olajšati vsakdan ter jih  intenzivneje vključiti v družbeno dogajanje v lokalnem okolju.

Brezplačni prevozi so namenjeni starejšim občanom, ki nimajo možnosti lastnega prevoza ali prevoza svojih bližnjih in so starejši od 65 let. Storitev je prednostno namenjena prevozom do zdravnika, zdravstvenih storitev, lekarne, banke, pošte, uradov, zavodov in občasno na družbene dejavnosti. Prevoze bo mogoče naročiti tudi za obisk trgovine.

Posamezniki lahko prevoz naročijo na številko 031 619 611 vsaj tri dni pred načrtovanim prevozom. Naročanje je možno od ponedeljka do petka, med 7. in 15. uro, enako velja tudi za izvajanje prevozov. Za morebitne izjeme se je mogoče predhodno dogovoriti.

Prevoze trenutno izvaja 17 prostovoljcev. Vabijo vse, ki bi si želeli biti del tega projekta, da se prijavijo na zgoraj omenjeno številko in tako postanejo prostovoljni šoferji.

Projekt Metuljček deluje pod okvirom Centra za starejše Metulj Slovenska Bistrica, ki je prav tako projekt Občine Slovenska Bistrica. Od tukaj tudi ime Metuljček.

Prostovoljni vozniki

S. B.