Slovenska Bistrica: Dočakali dolgo pričakovano in potrebno investicijo

Mag. Karmen Furman
V Slovenski Bistrici so včeraj popoldan sprostili promet po drugi etapi zahodne obvoznice. Tako je za celoten promet odprta 1,3 kilometra dolga dvopasovna cesta s kolesarsko stezo in stezo za pešce na obeh straneh. Nekatere priključne ceste bodo v kratkem še dokončali, uredili so tudi križišča in odvodnjavanje padavinskih in odpadnih voda.

Bistriška poslanka mag. Karmen Furman, ki si je za gradnjo obvoznice zelo prizadevala, je ob tem zapisala, da jim je po dobrih dveh letih, v sodelovanju z Vlado RS, ministrstvom za infrastrukturo, družbo Impol in Občino Slovenska Bistrica uspelo realizirati dolgo pričakovano in potrebno investicijo.

Poslanka je še sporočila, da je v pripravi že tudi tretja etapa zahodne obvoznice in s tem direktni priključek na avtocesto, kar bo še dodatno razbremenilo samo mesto Slovenska Bistrica.

Spomnimo. Projekt obvoznica se je resno začele šele z vlado Janeza Janše, ki je v državnem proračunu zagotovila tudi potrebna proračunska sredstva.  Gradbeno dovoljenje je postalo pravnomočno leta 2020. Nato je steklo.

Gradnja zahodne obvoznice se je začela januarja 2021, s sečnjo gozda na križišču Kajuhove ceste, pri Impolu.

Obvoznico je gradilo podjetje GMW iz Turjancev, investirala pa Direkcija za infrastrukturo. Vrednost investicije je 4,5 milijona evrov, gradbeno podjetje pa je obljubilo, da jo bo končalo do 4. aprila letos. Čeprav so z gradnjo v vmesnem času zamujali, jim je uspelo ujeti rok.

Skupaj z obvoznico je bistriško podjetje Impol dobilo tudi kablovod, s čemer si bodo zagotovili večjo energetsko stabilnost oziroma dovolj električne energije za nemoteno proizvodnjo.

M. P.