Slovenska Bistrica: “Dr. Jože Pučnik nam je lahko vsem za zgled”

Pučnikov simbozij 2019 v Slovenski Bistrici.

Včeraj je v Viteški dvorani v slovenjebistriškem gradu potekal že 12. Pučnikov simpozij, ki ga je organiziral Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung ter Občino Slovenska Bistrica. Dogodek je bil tudi priložnost, da so se zbrani spomnili pomembnih mejnikov slovenske politične pomladi, od katere letos mineva že 30 let.

Po obisku groba dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu so zbrani v prostorih gradu prisluhnili pozdravnim nagovorom župana Občine Slovenska Bistrica dr. Ivana Žagarja, Holgerja Haibacha iz KAS Zagreb in ustanovitelju Inštituta dr. Jožeta Pučnika Gorazdu Pučniku.

Dr. Ivan Žagar je izrazil zadovoljstvo, da lahko gosti tako pomemben dogodek. Dejal je, da bi bilo danes zanimivo slišati dr. Pučnika in njegovo mnenje glede stanja v slovenski demokraciji, a “sem vesel, da imamo med nami tudi zelo imenitne govornike, ki imajo prav tako kaj povedati na to temo”.

Navzoče je prek video posnetka pozdravil tudi Manfred Weber, kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije, ki je izrazil veselje, da obstaja Pučnikov inštitut in zrazil podporo vsem sodelavcem Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Inštitut je označil za “edinstveno in najbolj aktivno organizacijo na področju političnega izobraževanja v Sloveniji”. Vesel je, da imamo Slovenci, na pobudo dr. Milana Zvera v Evropskem parlamentu poimenovano konferenčno dvorano po dr. Pučniku in da lahko z nami oblikuje še boljšo Evropo. Ob koncu je stranki SDS zaželel veliko uspeha na prihajajočih evropskih volitvah.

Holger Haibach je prek videonagovora dejal, da je ponosen, da lahko KAS sogosti dogodek. Dejal je: “Praznujemo 30 let, od kar so demokratična gibanja zmagala nad komunizmom.” Dodal je še, da je dr. Pučnik vsem nam lahko za zgled.

Oba, tako Weber kot Haibach, sta stranki zaželela veliko uspehov na volitvah, ker takšno stranko, kot je SDS, rabi družina Evropske ljudske stranke in Evropa.

Gorazd Pučnik: Knjige nas vedno znova opominjajo na preteklost

Sledil je nagovor Gorazda Pučnika, ki je izpostavil, da se zgodovine ne da vedno pozabiti, vendar se to v današnjem svetu prepogosto dogaja. “Zato so še kako pomembne knjige, ki nam nudijo pogled v zgodovino. Teh se ne da izbrisati in pozabiti, vedno znova nas opominjajo na preteklost,” je zaključil z besedami sin enega izmed očetov slovenske osamosvojitve, dr. Jožeta Pučnika.

Okrogla miza s predstavitvijo dveh pomembnih knjig

Sledila je okrogla miza s predstavitvijo knjige Janeza Janše Prvorazredni – sistem za lažno elito – knjiga in knjige dr. Milana Zvera 30 let zvestobe Sloveniji – knjiga. Knjiga je bila izdana ob 30. obletnici Slovenske demokratske stranke.

Knjiga »Prvorazredni« je pravzaprav analiza razmer v slovenski politiki in družbi, ki jo je januarja v štirih delih objavil predsednik SDS Janez Janša. V svoji analizi se lucidno loteva tako diagnoze bolezni slovenske družbe, kjer še vedno obstaja kastno razlikovanje med »prvo in drugorazrednimi«, kot tudi globljega uvida razlogov za stanje, zaradi katerega se vse več mladih trajno izseljuje iz domovine.

Knjiga dr. Milana Zvera »30 let zvestobe Sloveniji« pa govori o nastanku danes največje slovenske politične stranke SDS. Razkriva ozadja njenega nastanka in delovanja ter njeno rast: od razkroja totalitarnega komunističnega režima prek afere Depala vas, s katero je tranzicijska levica želela uničiti tako SDS kot njenega predsednika Janeza Janšo (in zaroto ponovila z afero Patria), do zmagoslavne vrnitve SDS v prelomnih časih. Knjiga pomaga razumeti dogajanje v Sloveniji po osamosvojitvi.

Navzoče je pozdravila tudi dr. Andreja Valič Zver, predsednica Inštita dr. Jožeta Pučnika. Izpostavila je, da bo v letošnjem letu potekalo veliko dogodkov v spomin na leto 1989, včerajšnji dogodek pa je bil le prvi slovenski uvod v spomin na to leto.

Zbrane sta nagovorila tudi Janez Janša in dr. Milan Zver

Okroglo mizo z osrednjima gostoma, predsednikom SDS Janezom Janšo in podpredsednikom stranke dr. Milanom Zverom je povezoval zgodovinar Metod Berlec.

V spomin na očeta slovenske državnosti so na Pučnikov grob položili cvetje.

M. P.