Slovenska Bistrica: Gasilci dočakali težko pričakovano novo gasilsko vozilo

(Vir: Bistričan.si; foto: Aleš Majerič)

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Slovenska Bistrica je dočakalo težko pričakovano novo gasilsko vozilo za gašenje in reševanje z višin – ALK32, ki so ga po poročanju portala Bistrican.si prejšnji petek pripeljali iz podjetja Rosenbauer iz Gornje Radgone.

Novo vozilo je velika pridobitev za izboljšanje požarne varnosti na celotnem območju občine in širše na območju GZ Slovenska Bistrica.

Vozilo ima podvozje znanega proizvajalca, podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone pa ga je nadgradilo. Je moderno in opremljeno z vso potrebno opremo za učinkovito gašenje objektov v višjih etažah, objektov z večjo površino ter za reševanje z višin.

Z novim gasilskim vozilom s košaro, ki se bo v višino lahko dvignila do 32 m, in pregibnim lestvenikom bo PGD Slovenska Bistrica lahko učinkovito izvajal ukrepe požarne varnosti, zaščite in reševanja ter prispevalo k večji varnosti prebivalcev in premoženja na območju občine Slovenska Bistrica in Oplotnica.

Vozilo financirali občini Slovenska Bistrica in Oplotnica ter Ministrstvo za obrambo

Pogodbena vrednost izdelave in dobave novega gasilskega vozila za gašenje in reševanje z višin- ALK32 skupaj z DDV je 716.502,34 evra. Naložbo je  sofinanciralo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje s sredstvi požarnega sklada, in sicer v višini 350 tisoč evrov. Preostanek sredstev sta prispevali Občina Slovenska Bistrica in Občina Oplotnica, ki sta decembra  2020 sklenili sporazum o sodelovanju pri nakupu in uporabi sofinanciranega gasilskega vozila za gašenje in reševanje z višin. Občina Slovenska Bistrica je zagotovila sredstva v višini 316.502,34 evra, Občina Oplotnica pa 50 tisoč evrov.

Vozilo bodo krstili ob velikem praznovanju 150-letnice PGD Slovenska Bistrica

S prihodom novega vozila v PGD Slovenska Bistrica je tako vse pripravljeno za praznovanje 150-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Slovenska Bistrica. Zares slovesno praznovanje pripravljajo med 20. in 22. oktobrom. 20. oktobra bodo pripravili dan odprtih vrat, zvečer pa bo sledila slavnostna akademija. 21. oktobra bo ob 15. uri velika vaja na lokaciji gradu v Slovenski Bistrici. Na vaji bodo sodelovala vsa društva GZ Slovenska Bistrica. Po vaji bo sledila analiza in druženje gasilcev.

V soboto, 22. 10. 2022, ob 15.00 bodo praznovanje nadaljevali z veliko gasilsko parado po mestu Slovenska Bistrica, in sicer od Športne dvorane do gasilskega doma PGD Slovenska Bistrica.

Po koncu parade, predvidoma ob 16.00, bo krst novega gasilskega vozila za gašenje in reševanje z višin »avto lestve – ALK 32«.

Predsednik PGD Jaka Mlakar
Košara
Prihod gasilske lestve

Vir: Bistričan.si; foto: Aleš Majerič

S. B.