Slovenska Bistrica: Glasbeni večer z Rudijem Bučarjem

Grad Slovenska Bistrica (vir: TIC SB)

V Viteški dvorani na gradu v Slovenski Bistrici bo zvečer nastopil Rudi Bučar. Vstopnice so na voljo v sprejemni pisarni Bistriškega gradu.

Vstopnina: za odrasle 10 evrov, 8 evrov za upokojence, študente in dijake ter 5 evrov otroška.

Prireditev se bo začela ob 19.30 uri, organizator je Zavod za kulturo Slovenska Bistrica – Viktor Ajd.

Kdo je Rudi Bučar?

Rudi Bučar (v sredini). Vir: FB

Rudi Bučar je slovenski kantavtor. Njegova glasbena pot  sega v osnovnošolsko obdobje, ko je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil skupino Spirits. Z njo je izdal glasbeni prvenec Zemljin krik, že kmalu zatem pa je z rockovske poti zavil na neko drugo, intimnejšo. Pod vplivom kultnega obalnega fotografa in glasbenika, pokojnega Luciana Kleve, je začel spoznavati glasbene odtise časa v rojstni Istri.

Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki je doživelo novo rojstvo v Rudijevem prvem samostojnem albumu, Kapotu (2003, ZKP RTVS). Z njim je slovenski (in mednarodni) javnosti približal istrske ljudske napeve skozi sodoben glasbeni jezik, zato album ni ostal neopažen. Kritiki, še bolj pa široka publika, so ga sprejeli odprtih rok; tedaj se je med sodobne primorske legende uvrstila zgodba o tem, kako hitro so pohajale nove in nove naklade tega albuma, ki je bržčas tudi zato danes obvezni inventar vsake prave primorske familije.

Rudijevo etnomuzikološko udejstvovanje ni zastalo na tej točki, z drugim samostojnim albumom, Kambiamentom (2007, Dallas Records), je istrsko glasbeno zapuščino preoblekel s še prepričljivejšim avtorskim zamahom.

Svobodnjaški duh ga je s poti, ki je sicer nikdar več ni zares zapustil, tu pa tam zanesel na odre, ki jih namesto toplega primorskega sonca ožarjajo reflektorji. Bil je spremljevalni vokalist slovenske evrovizijske predstavnice Alenke Gotar (2007, Helsinki) in se za vozovnico na Evrosong potegoval v duetu z Alyo (2009). Preizkusil se je na Slovenski popevki (avtor skladbe Samo ti, v izvedbi Anike Horvat, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2009; Naj traja, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2011; Še malo, 2012).

Bil je tudi del multimedijskega projekta Sozvočja Slovenije, s katerim je med drugim nastopil tudi v Bruslju, ob sklenitvi slovenskega predsedovanja Evropski uniji (2008). Posebno poglavje v Rudijevem ustvarjalnem opusu pa se je začelo z zasedbo Istrabend, ki nastane leta 2011. V njej sta se ob Rudiju (z)našla dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Sodelovanje je konec leta 2012 rodilo Rudijev tretji samostojni album, Rudi in Istrabend. Izšel je pri založbi Celinka. Leta 2013 je Rudi napisal glasbo za gledališko predstavo “Sluga dveh gospodarjev” v koprodukciji s srbskim režiserjem Kokanom Mladenovičem in Gledališčem Koper.

Leto 2014 se je pričelo  sodelovanje na Emi 2014, kjer je pesem “Tja” predstavil skupaj s skupino Elevators. Maja 2014 je izšla plošča »Kantajmo« vokalnega kvarteta 7 plus, za katere je prearanžiral deset istrskih skladb. Meseca julija s Frčafelami zmaga na festivalu Melodije morja in sonca s skladbo “Sen znala jes”, ki postane tako prva narečna zmagovalna skladba festivala. Septembra 2014 je Rudi nastopil tudi na Slovenski popevki s skladbo “Ti” in tudi zmagal. Poleg nagrade strokovne žirije je dobil tudi nagrado za najboljšo interpretacijo. Marca 2015 je izdal svojo četrto studijsko ploščo “Konəc”.

Pravkar je izdal novo skladbo »Plešem«. Minimalističen glasbeni del skladbe ‘Plešem’ je Rudi Bučar posnel z Goranom Krmacom (tuba, topotalnik), Anžetom Vrabcem (pianino) in Boštjanom Gombačem (tolkala, zvočila), za produkcijo je poskrbel Gaber Radojevič, skladba pa izhaja pri Glasbeni zadrugi Celinka.

Rudi Bučar (v sredini)