Slovenska Bistrica: Impol objavil lanske rezultate poslovanja

(vir: mapsights.com)

Skupina Impol, ki se ukvarja s predelavo aluminije, je lani prihodke povečala za 61 milijonov evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa je bil višji za skoraj 20 milijonov evrov.

To pomeni, da so imeli lani skupno 727 milijonov evrov prihodkov, leto pa končala z 41,4 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo oziroma 58,4 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja.

Podatke o lanskem finančnem poslovanju so v preteklih dneh objavili na spletni strani Ljubljanske borze, niso pa še revidirani. Prihodki so sicer nekoliko nižji od načrtovanih, kjer so predvidevali 741 milijonov evrov prihodkov in 65 milijonov evrov bruto dobička iz poslovanja.

V letu 2018 so proizvedli 250.000 ton aluminijski izdelkov, letos pa načrtujemo proizvodnjo v obsegu 262.000 ton. Ob tem so lani izvedli za več kot 50 milijonov evrov investicij in nekoliko povečali zadolženost, kar pa je še vedno v okviru danih zavez.

Lani so pričeli tudi s širitvijo programa izdelkov z višjo stopnjo dodelave, v Samsungu so bili nominirani za dobavitelja ohišja za baterije, za dobave visoko tehnoloških izdelkov pa se že dogovarjajo tudi z avtomobilskim proizvajalcem BMW.

Kako bo v letu 2019?

Pri pripravi načrta za leto 2019 so upoštevali tudi nepredvidljive okoliščine, ki jih prinaša uvedba carin na ameriškem trgu, sankcije proti enemu največjih proizvajalcev aluminija Rusalu, zniževanje proizvodnje aluminija v Evropi in s tem ustrezne surovinske oskrbe, negotovosti okoli brexita, pa tudi spremembe nabavnih virov in cen energentov.

Po sedanjih načrtih v letu 2019 načrtujejo 32 milijonov evrov čistega dobička in za okoli 35 milijonov evrov investicij, od tega večji del za novo livarno, ki bo omogočila cenejši vir surovine, ter za informacijsko podporo poslovanja.

M. P.