Slovenska Bistrica: Impol zasut z naročili

Impol Slovenska Bistrica

Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor skupine Impol, je za časnik Finance povedal, da so v skupini po lanskem velikem upadu prodaje zdaj zasuti z naročili. Tako, da vseh niti ne morejo vzeti, ker nimajo dovolj zmogljivosti. Polno so zasedeni za naslednje štiri mesece in dobivajo naročila tudi že za zadnje četrtletje.

“Nihče se ne spomni, da bi bila kdaj taka konjunktura, kot jo imamo zdaj,” je dejal. Glavna težava pa zagotavljanje zadostne količine surovin in pravična porazdelitev zmogljivosti med vse kupce. Dobavni roki so se podaljšali.

Kolmanič je povedal, da bi letos vsi radi nadomestili izpad lanske prodaje, zato je povpraševanje po izdelkih Impola iz aluminija zelo veliko. V družbi ocenjujejo, da bo ta visoka konjunktura zagotovo trajala do konca leta. Za prihodnje leto pa pričakujejo vrnitev na običajne ravni poslovanja oziroma na raven poslovanja iz leta 2019.

Povedal je še, da pa se “morajo že zdaj pripravljati na zahtevnejše čase, bi bodo prav gotovo prišli”.

V Impolu so lani naredili 223 tisoč ton izdelkov, v letu 2021 jih bodo 260 tisoč ton. Če ne bi bilo koronavirusa, bi se letošnjim načrtom približali že lani. Tako pa je bil upad takšne, kot da en mesec sploh ne bi delali.

V skupini Impol je nekaj več kot 2400 zaposlenih. Lani so dosegli 585 milijonov evrov prihodkov (leto prej 683 milijonov) in dosegli 14,2 milijona evrov čistega dobička (leto prej 23,8 milijona evrov). Dodana vrednost na zaposlenega je bila dobrih 43 tisoč evrov.

V letu 2021 načrtujejo 726 milijonov evrov prihodkov in 42 milijonov evrov dobička iz poslovanja, dodana vrednost na zaposlenega naj bi bila 57 tisoč evrov.

Impol je regres za letni dopust že izplačal, in sicer 1900 evrov na zaposlenega, so zapisali v Financah.

V Slovenski Bistrici dve novi proizvodni dvorani

V Slovenski Bistrici Direkcija RS za infrastrukturo gradi novo obvoznico, pod katero bo do Impola tekel nov kablovod. Odprtje je predvideno v začetku leta 2022. Impolu tako ne bo več treba zaradi pregrevanja kablovoda občasno izklapljati strojev. Načrtujejo lahko tudi širitev zmogljivosti.

“Povečati nameravamo proizvodnjo izdelkov z višjo dodano vrednostjo, tako bomo širili zmogljivosti na področju končnih izdelkov. Daljšamo tudi proizvodno verigo.

Postaviti nameravamo še dve proizvodni dvorani, vsaka bo imela dva tisoč kvadratnih metrov površin, in to za naš program finalizacija in za kovačijo. Smo tudi v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za parkirišče za tovorna vozila,” je za Finance povedal izvršni direktor Andrej Kolmanič.

M. P.