Slovenska Bistrica, Makole: Namig za nedeljski izlet v naravo

Izletniški turizem Jokl - igrišče.

Na območju Slovenske Bistrice in Makol so štiri izletniške oziroma turistične kmetije, kamor se lahko odpravimo na izlet in se naužijemo svežega zraka ter lepo narave. Ti septembrski dnevi namreč kar kličejo po tem, da si napolnimo “baterije”. Kam se lahko odpravimo?

Na voljo imamo štiri izletniške in turistične kmetije. To so:

  • Izletniški turizem Jokl, Črešnjevec 131 A, Pragersko
  • Gora pod Lipo, Tinjska Gora 80, Zgornja Ložnica
  • Turistična kmetija Goričan, Zgornja Polskava
  • Izletniška kmetija Ačko, Štatenberg 26, Makole

Izletniški turizem Jokl

Izletniški turizem Jokl

Njihova kulinarična ponudba temelji na zdravi prehrani. Ponujajo obilo zelenjave in prilog, pripravo jedi z manj maščobe ter raznovrstne mesne jedi in podobno. Ponudba obsega tudi domači narezek, pripravo toplih jedi za skupine, domače jedi z žara, vegetarijanske jedi, sladice, domače vino, domače sokove, domača žganja … Posebnost je otroška soba z igračami, igrala na prostem, v čudoviti okolici in naravi.

Gora pod lipo

Gora pod lipo

Na obronkih Pohorja, ujetega med griči, posajenimi z vinogradi, nas v goste vabi domačija Gora pod lipo. Domače, pristno, slovensko je tisto, kar nas navdušuje, in o tem govori njihova zgodba.
Pohorsko kulinarično zgodbo nam postrežejo v sobi ob kaminu, izbor domačih vin v velbani kleti, ki je srce domačije. Popeljejo nas po stari pohorski hiši, kjer se za hip lahko vrnemo v čas dedkov in babic.
Pozimi se lahko pogrejemo tudi ob kaminu, ki hiši daje posebno toplino. V črni kuhni se lahko poskusimo v peki kruha ali značilne ognjišne potice. Vsi ljubitelji domačih dobrot lahko zavijemo tudi v njihovo suvenirnico, kjer nas čaka bogata košarica domačih dobrot, kot so: buteljčna vina, domači sokovi, suhomesnati izdelki, bučno olje, Omičini piškotki in ostali hišni izdelki.

Za zaključene skupine pa pripravijo tudi kulinarično delavnico peke kruha in organizirane kolesarske ture.

Turistična kmetija Goričan

Turistična kmetija Goričan

Izletniška kmetija Goričan iz Gabernika pri Zg. Polskavi sprejme predhodno najavljene zaključene družbe, pa tudi posameznike. Ponujajo domačo, pristno pohorsko hrano in pijačo, postrežejo pa vam lahko z žlahtno kapljico iz lastnih vinogradov, negovano v 270 let stari vinski kleti. Jedilnik sestavijo po naši želji, vse jedi pa so pripravljene v domači kuhinji. Če nas spremljajo otroci, pa poskrbijo tudi za njih; na dvorišču so namreč tudi igrala.

Izletniška kmetija Ačko

Izletniška kmetija Ačko

Izletniška kmetija Ačko se nahaja v kraju Štatenberg v občini Makole.

Leži na mirni lokaciji, odmaknjena od vsakdanjega vrveža. Okrepčamo se lahko z odlično pripravljeno hrano in postrežbo, z domačimi jedmi in rujno kapljico.

Sprejemajo tudi zaključene družbe in praznovanje večjih dogodkov (abrahami, poroke in podobno).

 

Vas je zamikalo? Pojdimo. Imamo pestro izbiro. Povsod bomo dobrodošli in povsod nam bo lepo.

M. P.