Slovenska Bistrica: Opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita spet mogoče s 1. januarjem 2022

Poslanka mag. Karmen Furman

V okviru poslanskih vprašanj je bistriška poslanka mag. Karmen Furman na včerajšnji seji ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca prosila za odgovor na vprašanje, ki ga je nanj naslovila že maja.

Iskala je odgovor na vprašanje: Ali in kdaj bodo lahko občani občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole teoretični del vozniškega izpita opravljali tudi v Slovenski Bistrici?

Spomnila je, da se je v letu 2014 (očitno v vladi Alenke Bratušek – op.) spremenila zakonodaja, na podlagi katere je začel veljati nov Pravilnik o upravljanju vozniškega izpita. Izpitne centre so združevali, s pravilnikom pa ukinili možnost opravljanja praktičnega in teoretičnega dela vozniškega izpita v manjših krajih.

Poslanka mag. Furmanova je nato ministra prosila za proučitev spremembe pravilnika iz leta 2014. Predlagala je spremembo, da bi lahko posamezniki vsaj teoretični del vozniškega izpita opravljali v tistih občinah, kjer izpolnjujejo pogoje za to.

Kot primer je izpostavila Občino Slovenska Bistrica, od koder prihaja in stanje pozna. Povedala je, da Ljudska univerza Slovenska Bistrica razpolaga z vso potrebno opremo in prostori za izvedbo teoretičnega preverjanja znanja.

S spremembo pravilnika iz leta 2014 pa bi lahko občani občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Makole in Oplotnica, kar spada pod Upravno enoto Slovenska Bistrica, opravljali teoretični del vozniškega izpita v prostorih Ljudske univerze Slovenska Bistrica.

Minister Vrtovec je v odgovoru pojasnil, da so bile spremembe obstoječega pravilnika v medresorsko usklajevanje poslane v petek, 12. novembra.

V pravilnik je dodano dodatno opravljanje praktičnega dela vozniškega izpita v Slovenski Bistrici. Predlagana uveljavitev pravilnika je konec novembra 2021, uporaba pa s 1. januarjem 2022.

V Slovenski Bistrici bo tako opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita mogoče s 1. januarjem 2022.

M. P.