Slovenska Bistrica: Otroški Živ-žav na grajskem dvorišču

Grad Slovenska Bistrica (vir: TIC SB)

Zavod za kulturo Slovenska Bistrica jutri pripravlja otroški živ-žav, prireditev bo potekala na zunanjem grajskem dvorišču v Slovenski Bistrici. Začelo se bo ob 10. uri, vstop je prost.

Prireditev se bo začela z otroško gledališko prestavo Tinkin dežnik, avtorja Janeza Bitenca. Po gledališki predstavi bodo otroške delavnice.

Pri stojnici Mojce Pokraculje bodo poskrbeli, da ne bomo žejni in lačni. V keramični delavnici keramičarke Skodelice in keramičarja Sklede pa bomo lahko ustvarili svojo glineno umetnijo.

Pridružili se bodo tudi gasilci. Frizerski studio Trend pa bo poskrbel tudi za to, da bodo naše frizure brezhibne. Kdor bo želel, seveda.

V primeru dežja bo prireditev v športni dvorani Slovenska Bistrica.

Nekaj zanimivosti o gradu

V središču mesta Slovenska Bistrica stoji prvovrsten umetnostni spomenik – bistriški grad, ki je neposredno povezan z razvojem mesta Slovenska Bistrica. Še pred nekaj leti je bil stanovanjski objekt in kot takšen prav gotovo ni bil mestu v ponos. To je trajalo vse do leta 1985, ko se je začela skrbna obnova gradu.

Zdaj je skoraj v celoti obnovljen, notranje prostore gradu pa zasedajo stalne zbirke. Teh je že petnajst.

Grad se v zadnjem času vse bolj razvija tudi v bistriški kulturni center in v Razstavni  prostor grad Slovenska Bistrica. Veliki del zbirk, ki so tukaj na ogled se nanaša predvsem  na področje, ki nas obdaja oziroma na ozemlje med Pohorjem in Halozami, kamor je umeščena tudi občina Slovenska Bistrica.

Poleg stalnih razstav pa se v gradu skozi vse leto vrstijo najrazličnejše kulturne prireditve. Posebej je treba omeniti Starobistriške večere kulture, ki v mesecu juniju in juliju pričarajo enkratno vzdušje na notranjem grajskem dvorišču in Praznično grajsko mesto, ko se v začetku decembra na zunanjem grajskem dvorišču ob bogati ponudbi s stojnic lahko zabavajo tako odrasli, kot tudi otroci.

Razen koncertov, folklornih nastopov, gledaliških predstav, predavanj, predstavitev knjig  pripravljajo tudi različne razstave (likovna dela, fotografije, keramika, mala plastika idr.).

M. P.