Slovenska Bistrica: Podobe bistriških domačij

Slovenska Bistrica (vir: kraji.eu)

V Slovenski Bistrici bo v petek in soboto, 6. in 7. septembra, potekala tradicionalna prireditev 23. PODOBE BISTRIŠKIH DOMAČIJ. Prireditev že vrsto let povezuje bistriško podeželje z mestom Slovenska Bistrica.

Gre za kmetijsko-turistično prireditev z osrednjim prizoriščem v Slovenski Bistrici, nekaj dogajanja pa bo tudi v njeni okolici. 

Na letošnjih Podobah bo v petek, ob 10.30, v viteški dvorani gradu potekal strokovni posvet Lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije na temo »Priložnosti in izzivi na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju«. Udeleženci posveta se bodo med drugim seznanili z nekaterimi aktualnimi projekti, ki so sofinancirani z evropskimi sredstvi in si ogledali razstavo nagrajenih kruhov in potic Društva kmetic Slovenska Bistrica, razstavo nagrajenih vin z 20. grajskega ocenjevanja vin ter čebelarski center, kamor jih bomo zapeljali z bistriškimi starodobnimi vozili.

Vrata bodo odprle tudi nekatere kmetije, ki si jih bodo lahko ogledali šolarji.

V soboto bo med 9. in 17. uro na bistriškem gradu oziroma grajskem dvorišču potekal festival Bistr’ške podobe. Kot vsako soboto bo tudi tokrat obiskovalce prijazno sprejela grajska tržnica z lokalnimi dobrotami. Poleg tega bodo na pobudo Centra domačih in umetnostnih obrti (CDUO) Slovenska Bistrica svoje unikatne izdelke razstavljali in ponujali rokodelski centri iz vse Slovenije, česar zagotovo ne gre zamuditi. Otroci se bodo lahko udeležili številnih ustvarjalnih delavnic, ogledati pa si bo možno tudi prikaze starih obrti in običajev. Prav tako bo organiziran ogled čebelarskega centra in mesta, kamor se bodo obiskovalci lahko podali s starodobniki ali kočijo.

Dvodnevno dogajanje se bo zaključilo na grajskem dvorišču z vinsko-kulinaričnim večerom, s pričetkom ob 18. uri, kjer bodo podeljena priznanja za nagrajene kruhe in potice.

Sledilo bo druženje ob odličnih bistriških vinih in kulinariki ter ob prijetnih zvokih Bistr’ških glasbenikov.

Pri organizaciji in izvedbi prireditve sodelujejo: Občina Slovenska Bistrica, Medobčinska turistična zveza Slovenska Bistrica, Zavod za kulturo, Razvojno informacijski center, Kmetijsko svetovalna služba, Turistična društva, Društvo kmetic, Čebelarsko društvo, Center domače in umetnostne obrti, Društvo vinogradnikov Ritoznoj in Konzorcij Ritoznojčan ter kmetije Rabič, Brumec, Venguš, Berdnik in Podgrajšek.

M. P.