Slovenska Bistrica: Poslovanje Impola

Impol Slovenska Bistrica

Bistriški Impol je leto 2021 zaključil s 45 odstotkov višjimi prihodki, ki so znašali dobrih 845 milijonov evrov. Vzrok za takšno povišanje je ob skoraj petino višji količinski prodaji tudi zvišanje borznih cen aluminija, kar je osnova za oblikovanje prodajnih cen.

Leto so zaključili s 35,5 milijona čistega dobička, lastnikom bodo izplačali nekoliko višje dividende kot v zadnjih letih.

Skupina, ki je konec leta v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem zaposlovala 2500 ljudi, samo v Slovenski Bistrici pa 1446 oziroma 90 več kot leto prej, je tako čisti dobiček v primerjavi z letom prej, ko je ta znašal dobrih 14 milijonov evrov, več kot podvojila, je po poročanju STA razvidno iz letnega poročila.

Kar 93 odstotkov vseh prihodkov so ustvarili na tujih trgih, večinoma v Evropski uniji, med katerimi je s tretjinskim deležem najpomembnejša Nemčija.

Tudi v prvih dveh mesecih leta 2022 so uspešno dosegli mesečne plane, zdaj pa jim največji izziv predstavlja dogajanje v Ukrajini. Pričakovano je prišlo do podražitve energentov in povečanje borzne cene aluminija, negativne posledice pa pričakujejo tudi pri povpraševanju svojih odjemalcev.

Marca so dosegli rekorden obseg proizvodnje, saj so v Slovenski Bistrici proizvedli za dobrih 29.000 ton izdelkov in odlitkov, k dobremu rezultatu pa sta prispevala tudi srbski Impol Seval s 5250 tonami in hrvaški Impol-TLM s skoraj z 11.200 tonami izdelkov.

Za slovenski del skupine je zelo dobra novica tudi nedavno dokončanje novega kablovoda, enega najzahtevnejših projektov v zadnjih letih, s katerim so svoji industrijski coni zagotovili nemoteno in zanesljivo oskrbo z električno energijo.

Zaradi razmer na trgih letos pričakujejo večjo mero negotovosti, nekaj težav imajo tudi pri načrtovani naložbi v njihovi šibeniški tovarni, kjer se roki izgradnje nove livarne zaradi formalnih zapletov zamikajo.

S. B.