Slovenska Bistrica praznuje

Grad Slovenska Bistrica (vir: TIC SB)

V Slovenski Bistrici danes praznujejo svoj občinski praznik. V počastitev praznika je občina pripravila slovesno akademijo, ki bo danes ob 19. uri v viteški dvorani Bistriškega gradu. 12. marec 1311 je datum nastanka listine, v kateri se v pisnih virih prvič omenjajo bistriški meščani.

Občina Slovenska Bistrica je med največjimi v Sloveniji. Meri 260 kvadratnih kilometrov in šteje 25.265 prebivalcev. Območje občine je izredno raznoliko, pregledno, zanimivo, velike pa so tudi njegove turistične, kulturne in naravne danosti.

Gospodarstvo s svojimi dejavnostmi je bistveni dejavnik razvoja in napredka v občini. Prevladuje predelovalna industrija, ki predstavlja dve tretjini gospodarstva (proizvodnja kovinskih izdelkov s poudarkom na aluminiju, živilsko predelovalna industrija), sicer pa se približno četrtina podjetij ukvarja z nestoritvenimi dejavnostmi.

Največja prednost razvojnih možnosti mesta in občine je ugodna strateška lega, saj leži na križišču poti v smeri Maribora, Ptuja, Ljubljane in Rogaške Slatine. V neposredni bližini poteka vzhodna smer slovenskega avtocestnega križa, v smeri proti Madžarski in Hrvaški.

Občina se ponaša tudi s številnimi naravnimi znamenitostmi ter kulturnimi in zgodovinskimi spomeniki.

V občini je 79 naselij, mesto Slovenska Bistrica pa prestavlja industrijsko, upravno in kulturno središče občine. Mestne pravice je pridobilo med leti 1297 in 1313. V mestu živi okoli 8000 prebivalcev.

M. P.