Slovenska Bistrica: Prenovljena 18 kilometrov dolga Bistriška pot

Z otvoritve Bistriške poti. (vir: Impol.si)

V Slovenski Bistrici so v besedi in na terenu predstavili zaključeni projekt vzpostavitve 18 kilometrov dolge Bistriške poti. Z njo so povezali mestni grad in naravni spomenik Bistriški vintgar, mimo katerega pot vodi do Treh kraljev in Črnega jezera.

Projekt je potekal v okviru čezmejnega slovensko-hrvaškega evropsko financiranega projekta Enjoyheritage. Vodja projekta je bila Martina Zanjkovič, ki je ob otvoritvi povedala, da so bile izbrane točke omenjene poti že doslej zelo dobro obiskane. V poteku projekta so nato pot na novo interpretirali, postavili so 14 informacijskih točk, prek katerih se bodo obiskovalci izobraževali ter hkrati osveščali glede varovanja naravne in kulturne dediščine.

Gre za 18 kilometrov dolgo pot, ki je večina ne bo prehodila v enem dnevu. Izjema so seveda telesno najbolj aktivni obiskovalci. Zato so pot razdelili na pet tematskih etap, na katere se lahko pohodniki odpravijo ločeno.

Družinam in najmlajšim je namenjen predvsem uvodni del poti od Bistriškega gradu do vintgarja, kjer se bodo lahko vmes ustavili v grajskem parku, na otroških igriščih pri šoli, v gibalnem parku ter se mimo Impola podali do Rajhove žage.

V nadaljevanju poti pohodnike čaka Bistriški vintgar z rimskim kamnolomom, gozdnim rezervatom Gradišče in območjem, kjer je do pred nekaj let stala znamenita in takrat najdebelejša slovenska t. i. Maroltova jelka. Tisti bolje pripravljeni pa se bodo od tam lahko podali mimo Ančnikovega gradišča, razgledne ploščadi in cerkve Sv. Urha do Treh kraljev in naprej do Črnega jezera.

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi župan Ivan Žagar. Povedal je, da bi občina projekt brez evropskih sredstev težko izpeljala. Za vzpostavitev poti je občina porabila okoli 75 tisoč evrov.

M. P.