Slovenska Bistrica: V začetku največja težava pridobiti zaščitno opremo, te ni imel niti zdravstveni dom

Slovenska Bistrica (vir: kraji.eu)

V občini Slovenska Bistrica je bilo v času epidemije z novim koronavirusom okuženih 26 oseb, trenutno sta v občini aktivni še 2 okužbi. V občini zaradi te bolezni ni umrla nobena oseba.

Vse oči so bile sicer uprte v tamkajšnji dom za starejše občane, vendar virus v ta dom »ni vstopil«.

To so trenutni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravnje. Bistriški občinski svetniki pa so na junijski seji obravnavali tudi poročilo o ukrepih v zvezi z epidemijo nalezljive bolezni covid-19.

Iz ugotovitev je razvidno, da je bila največja težava pridobiti zaščitno opremo. Na trgu je namreč ni bilo mogoče dobiti.

Od države so prejeli prve minimalne količine zaščitne opreme šele 18. marca 2020. To je pet dni po zaprisegi nove vlade. Spomnimo. Vlada Marjana Šarca je zapustila prazna skladišča. Zaščitnih mask je bilo za vsega dober dan dela v zdravstvu.

Problematično je bilo, da tudi Zdravstveni dom Slovenska Bistrica ni imel nobenih zaščitnih sredstev.

V Slovenski Bistrici še ugotavljajo, da bi ob pojavu covid-19 v Italiji (že februarja) morala biti določena obvezna karantena za tiste, ki prihajajo s te države. Tako smo dobili največ okužb v Republiki Slovenije po vračanju ljudi s počitnic.

Dober ukrep nove vlade v Slovenski Bistrici označujejo prepoved gibanja za vse državljane in zaprtje vseh gostinskih lokalov in neživilskih trgovin, kar je storila nato Janševa vlada.

V občini Slovenska Bistrica je bilo v času epidemije (od 13. marca do 31. maja 2020) ugotovljenih 14 okuženih oseb, nobena oseba pa zaradi takšne okužbe ni umrla.

Prav tako ni bilo nobenega okuženega stanovalca v Domu Dr. Jožeta Potrča – Enota Slovenska Bistrica.

Občina je bila tako uspešna pri izvajanju vseh potrebnih ukrepov. V gradivu navajajo, da so k temu veliko prispevale prav vse ustanove in organizacije, s katerimi so dobro sodelovali, kot so Zdravstveni dom Slovenska Bistrica, Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane – Enota Slovenska Bistrica, Medobčinski inšpektorat in redarstvo, Policijska postaja Slovenska Bistrica, Krajevne skupnosti, Komunala Slovenska Bistrica, drugi javni zavodi občine (šole, vrtci itd.).

Največ zaslug za uspešnost pri premagovanju virusa Covid-19 pa gre zagotovo občanom, ki so v teh kriznih časih pokazali veliko mero discipline, strpnosti in odgovornosti.

Civilna zaščita je v času epidemije razdelila več tisoč različnih zaščitnih mask, 170 zaščitnih oblek, 5000 latex rokavic, 1920 nitril rokavic, 12,5 litra razkužila in 10 kg ekocida.

Več o tem je na voljo na naslednji povezavi: tukaj

M. P.