Slovenska Bistrica: Zadnji vetrolom povzročil preko 150 tisoč evrov škode

Občina Slovenska Bistrica je na svoji spletni strani objavila poročilo o škodi in posledicah zadnjega februarskega vetrolova v občini. Pripravil ga je Branko Hojnik, poveljnik bistriške Civilne zaščite.

Spomnimo. Močan veter je prejšnjo nedeljo zvečer (9. februarja 2020) začel pihati na celotnem območju občine, v ponedeljkovih jutranjih urah se je nato znatno okrepil. Veter je dosegal na nekaterih mestih hitrost tudi od 80 do 100 km/h.

Aktiviranih je bilo vseh 10 gasilskih društev iz bistriške občine. Na terenu je delovalo 115 gasilcev s 30 gasilskimi vozili. Gasilci so izvozili na 120 intervencij.

Škoda je bila povzročena na kritinah 75 objektov in 3 osebnih vozilih. Nekaj glavnih prometnic je bilo začasno zaprtih zaradi padlih dreves.

Na ostale lokalne prometnice je padlo 30 dreves, ki so jih gasilci odstranili in vzpostavili ponovno prevoznost. Na območju Kovače vasi in Ritoznoja je bila prekinjena oskrba z električno energijo.

v naslednjih dneh so gasilci nadaljevali z  nujnimi deli na terenu, med drugim so odstranjevali visoko drevo na Kopališki ulici ob parkirišču Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, ki je ogrožali ljudi in premoženje.

In škoda? Doslej ocenjena na 150.000 evrov

Groba ocena škode glede poškodb objektov znaša okoli 100.000 evrov, dodatno je vsaj 50.000 evrov škode zaradi odstranjevanja posledic vetra na ostali infrastrukturi. Ostala škoda na gozdovih in parkih trenutno še ni znana.

Vir: tukaj

M. P.