Slovenska gospodarska rast nadpovprečna in sedma največja v EU

Dr. Matej Lahovnik: "Res škoda, da so nekateri jeseni vztrajno s kršitvami zdravstvenih priporočil širili virus ter zminirali okrevanje."

(vir: pixabay.com)

Rast slovenskega domačega bruto proizvoda (DBP) je bila v letošnjem tretjem četrtletju nadpovprečna, kar 12,4-odstotna, in s tem sedma največja med 27 državami članicami EU. Povprečje EU (28 članic) je bilo 11,6 odstotka.

Podatke je v ponedeljek objavil Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar), dr. Matej Lahovnik pa je na Twitterju zapisal, da je bila rast slovenskega BDP-ja v tretjem četrtletju glede na drugo četrtletje z 12,4 odstotka nadpovprečna in sedma največja v Evropski uniji.

“Res škoda, da so nekateri jeseni vztrajno s kršitvami zdravstvenih priporočil širili virus ter zminirali okrevanje.”

Umar je včeraj objavil Komentar podatkov o gospodarski rasti v 3. četrtletju 2020. Zapisali so, da je sproščanje omejitvenih ukrepov vplivalo na občutno okrevanje gospodarske aktivnost v tretjem četrtletju, v zadnjem četrtletju pa je pričakovana ponovna upočasnitev.

BDP je v Sloveniji realno četrtletno okreval celo bolj, kot so pričakovali, medletni upad se je z 2,6 odstotka znatno zmanjšal (v drugem četrtletju je bilo to zmanjšanje kar 13-odstotno.

V zadnjem četrtletju je pričakovano ponovno povečanje medletnega padca gospodarske aktivnosti, ki pa bo predvidoma manjši kot spomladi in osredotočen predvsem na storitveni del gospodarstva.

Komentar Umarja je v celoti dostopen na spletni povezavi: Umar

M. P.