Slovenska karitas začenja z akcijo zbiranja sredstev za humanitarno pomoč trpečim v Ukrajini

Ukrajina

V osmih letih od začetka krize v Ukrajini je umrlo že 14.000 ljudi, 1,5 milijona jih je bilo razseljenih, več milijonov jih je že pred spopadom živelo v zelo težkih pogojih. Mednarodna mreža Karitas je zelo zaskrbljena zaradi posledic današnjega spopada za lokalno prebivalstvo v Ukrajini.

Caritas Internationalis je danes objavila nujni humanitarni poziv za podporo Caritas Ukrajina, ki bo preko tega poziva pomagala ljudem, ki so jih prizadeli spopadi, s hrano, pitno vodo, varno nastanitvijo in higienskimi pripomočki ter zagotovila varen prevoz ranljivih oseb do njihovih najbližjih in do varnih območij.

Celotno mrežo Karitas prosijo za pomoč. Slovenska karitas se je odzvala temu klicu na pomoč in vabi k solidarnosti. Zbrana sredstva bo posredovala Caritas Ukrajini.

Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 870

Namen: Pomoč Ukrajini

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Dogodki, ki so se začeli včeraj zgodaj zjutraj, bodo neizogibno privedli do ogromne humanitarne katastrofe. Nemogoče je verjeti, da se morajo v 21. stoletju v središču Evrope ljudje ob petih zjutraj zbujati zaradi eksplozij in zvoka siren,” je dejala predsednica Caritas Ukrajine, Tetiana Stawnychy  in dodala: “Potrebujemo vašo podporo, da se bomo lahko odzvali na humanitarno krizo in pomagali ljudem, ki jih je prizadela vojna.”

Ljudje v Ukrajini se že osem let soočajo z oboroženimi spopadi na vzhodu države. V tem obdobju je bilo več kot 1,5 milijona ljudi razseljenih. Že pred današnjim napadom je več milijonov prebivalcev na potrebovalo humanitarno zaščito. Soočali so se z izgubo življenj, travmami zaradi vojne, s pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin in uničeno infrastrukturo. Caritas Ukrajina se od leta 2014 odziva s humanitarno pomočjo na ta trajajoči konflikt. Od samega začetka na terenu pomaga tistim, ki so trpeli zaradi konflikta. Notranje razseljenim družinam in z oskrbo na domu na težko dostopnih območjih pomaga s hrano, vodo in drugimi potrebščinami, pomaga pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe in šolanju otrok,  s psihosocialno pomočjo ter s programi podpore za dostojno preživetje in razvoj skupnosti.

V tem osmih letih je Caritas Ukrajina na prizadetih območjih pomagala skoraj 950.000 ljudem živeti dostojanstveno, še posebej tistim, ki živijo v najranljivejših razmerah, ob  neutrudnem delu več kot 2000 zaposlenih in prostovoljcev.

M. P.