Slovenski jamski potapljači ponudili pomoč pri reševanju tajskih dečkov

Reševanje 12 tajskih dečkov, starih od enajst do šestnajst let in njihovega trenerja, ki so od 23. junija ujeti v jami Tam Luang na severu Tajske, velja za eno najtežjih reševalnih akcij vseh časov. Je izjemno zahtevno in bi lahko trajalo do več tednov, celo mesecev. Preden so jih našli, so se borili s časom, sedaj se borijo z vodo.

Do sedaj je bilo govora o 3 možnostih reševanja ujete skupine. Ena od njih je, da otroke naučijo potapljaških osnov in da se le-ti v družbi potapljačev odpravijo proti izhodu jame. Potovanje od vhoda jame do lokacije, kjer so ujeti, bi skupaj trajala enajst ur: šest ur, da bi prišli do njih, in pet ur, da bi prišli iz jame. Ker pa je zaradi monsuna večji del jam poplavilo, bi bili ozki prehodi težka preizkušnja tudi za izkušene potapljače, kaj šele za oslabele in neizkušene. Vsi dečki niti ne znajo plavati. Ta način bi lahko bil usoden tako za najstnike kot za reševalce.

Druga rešitev naj bi bila, da bi otroke še nekaj mesecev pustili na polici, kamor so se umaknili pred naraščajočo vodo, dokler se vreme ne bi umirilo in se voda umaknila. Vendar se je monsunsko vreme šele začelo. Kot tretja možnost se omenja tudi morebiten tretji vhod v jamo oz. da bi v jamo izvrtali luknjo in tako prišli do ujete skupine.

Reševanje iz jame je zelo zahtevno in pot na svobodo zna biti smrtno nevarna. To se je izkazalo že ta teden, ko je življenje izgubil potapljač, ki je ujetim dostavljal kisik. Potop v blatni in temačni jami je bil zanj usoden.

Na varno bi jim lahko pomagali Slovenci, ki veljajo za najboljše jamske potapljače na svetu. Slovenci so celo razvili načrt reševanja in imajo opremo, ki je drugi reševalci nimajo.

K. V.

Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP