SLOVO CESTNINSKIH POSTAJ

Od junija obvezno e-cestninjenje

Kot načrtuje DARS, bodo junija začeli odstranjevati cestninske postaje. Od spomladi naprej bodo nepotrebne, ker bo za tovornjake in avtobuse obvezno elektronsko cestninjenje. DARS tovornjakarjem že sedaj dnevno proda več kot 1000 naprav DarsGo, ki bodo nadomestile zdajšnje ABC tablice. Po pošti jih pošiljajo po vsej Evropi, do Rusije in Turčije.  Kljub temu in kljub stalnemu obveščanju pa se bojijo, da bodo po 1. 4., ko bo zaživela nova ureditev, predvsem na bencinskih servisih ob mejah nastali zastoji, ker številni tuji avtoprevozniki še nimajo teh naprav.

Tovornjakarji bodo tako številnim cestninskim napravam za druge države na svojih vetrobranskih steklih dodali še slovenko DarsGo napravo, ki jih bo cestninila na portalih. Tako bodo cestninske postaje postale preteklost. Na DARS-u voznike obveščajo z zloženkami v številnih jezikih, ki jih delijo ob vplačilu cestnin, po elektronski pošti, z napisi nad avtocestami, preko tujih obrtnih in gospodarskih zbornic, slovenskih veleposlaništev. Vse skupaj so Slovencem in tujcem prodali skoraj 35.000 naprav. Ca. 1.500 naprav na dan. Naprave pošiljajo tudi po pošti. Prodajajo jih na bencinskih servisih in posebnih DarsGo servisih.

Upajmo, da se jih glavnica ne bo odločila za nakup dne 1. 4. To bi namreč pomenilo gnečo na bencinskih servisih ob meji. Zato bodo takrat tovornjakarje spuščali na servise, kjer boo plačevali za nazaj. Pomagali bodo tudi policisti. Goljufe pa bodo poleg nadzornikov lovili tudi avtomatsko na portalih. Ker bodo cestninske postaje po novem nepotrebne, jih bodo začeli rušiti že pred poletjem. Med prvimi bodo padle cestninske postaje: Log, Torovo, Vransko, Tepanje, Dane …

K.V.

Foto: Dars d.d.