Smrdeče blato iz ptujske čistilne naprave tudi v Vodulah

Fotografija iz afere Hoče - Slivnica, podobno je bilo na območju Dramelj.

Inšpektorat za okolje in prostor je uvedel več inšpekcijskih postopkov zaradi nezakonito odloženega blata na različnih lokacijah v Sloveniji. V okviru tega pa se je razkrilo tudi nezakonito odlaganje blata iz čiščenja komunalnih odpadnih vod na zemljišču Vodule v občini Dramlje.

Inšpektorji so ugotovili, da je podjetje LASAZ odpeljalo komunalno blato iz Čistilne naprave Ptuj in Čistilne naprave Rogaška Slatina. Odložili so ga v naselju Vodule pri Dramljah.

Ocenjena količina je 400 kubičnih metrov, inšpektorica je podjetju odredila, da mora to komunalno blato odstraniti in dejansko dostaviti prevzemniku odpadkov, kot so to imeli tudi zapisano v svojih evidencah. To pomeni, da je podjetje imelo v evidencah vse napisano tako, kot bi moralo biti. Dejansko pa so delali po svoje.

Lastniku zemljišča 350 evrov, salamo in 6 pločevink piva

Inšpektorica je do razkritja prišla na podlagi poizvedovanja pri lokalnem prebivalstvu, nato je zaslišala še voznika tovornega vozila. Domačini pa so povedali, da so v času prvomajskih praznikov oz. konec aprila neznane osebe v Vodule najprej vozile humus, nadalje pa »čudno smrdeče blato«.

Vozili so z dvema tovornima voziloma s prikolico, rdeče in črne barve, reg. številk se niso spominjali, lastnik zemljišča, kamor so odlagali vse to, pa o vozilu in vozniku ni vedel kaj dosti povedati. Je pa na zaslišanju izjavil, da mu je znanec predlagal, da mu pripelje zemljo, pomešano s sekanci, s čimer se je strinjal, ter da je zato prejel 350 evrov, salamo in 6 pločevink piva.

Inšpektorica je nato našla tudi registrsko številko tovornega vozila, ki je 23. in 26. aprila na zemljišče v Vodulah vozilo in odlagalo blato iz čistilnih naprav. Ugotovila je, da je bilo tovorno vozilo v lasti družbe LASAZ, d. o. o., iz Dola pri Ljubljani, lastnik in direktor je Miran Zupančič, podjetje je registrirano za gradbeništvo in prevozništvo.

Dela so opravljali za podjetje CEP iz Celja v lasti Urbana in Sabine Majcen, v preteklosti poznano tudi po povezavah s podjetjem Ekosistemi v takratni lasti Tomislava Kovačiča (občina Poljčane), ki je imelo svojo podružnico v kraju Zalog pri Novem mestu, kjer je leta 2017 zgorelo več ton odpadkov, čiščenje smo plačali davkoplačevalci.

Nato so pridobili še podatke o šoferju, ki je nato na zaslišanju povedal, da je na lokacijo v Vodulah odložil blato iz Čistilne naprave Ptuj v Dramljah in iz Čistilne naprave Rogaška Slatina, in sicer 23. 4. in 26. 4. 2021. Povedal je, da je ravnal po navodilih nadrejenega in da je blato iz Čistilne naprave Ptuj na isto lokacijo vozil tudi njegov sodelavec.

M. P.