So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Premier Robert Golob v Parizu. (Foto: STA)

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu na evropskih volitvah, nagrajujejo s povišanjem podpore? Vsaj tako so izmerili dvorni merilci javnega mnenja, ki očitno niso izmerili učinka razpadanja zdravstva, sistema javne uprave in še katerega. 

 

“Ne verjemite vsaki anketi. Ista Mediana je pred volitvami “namerila” GS toliko mandatov kot stranka SDS. Na volitvah pa jih je SDS sama dobila več kot cela vladna koalicija skupaj. Oni ne merijo, ampak zavajajo,” se je na zadnje rezultate Medianine ankete odzval predsednik SDS Janez Janša.

Takšni so bili rezultati Medianine ankete. Podpora Slovenski demokratski stranki se je povečala. Maja je zabeležila 18,8 odstotno podporo, v primerjavi z zadnjim junijskim merjenjem, ki kaže 21,8 odstotno podporo. Opaziti je, da so volivci nagradili zmagovalce volitev.

Kdo nagrajuje nedelo Goloba?
A po Medianini meritvi, ki je bila objavljena v oddaji 24ur, so volivci, paradoksalno, nagradili tudi nesporne poražence volitev, to je Gibanje Svoboda. Ta je zabeležila rast podpore. Iz majske meritve, v kateri so prejeli 15,3 odstotno podporo volivcev, do zadnje junijske meritve, ko so jim volivci namenili 17,3 odstotno podporo.

Par Tina Gaber in Robert Golob na Euru 2024. (Foto: STA)

Po tej meritvi je NSi ostala pri 5,6 odstotni podpori, Socialnim demokratom, koalicijskim konkurentom svobodnjakom pa je podpora padla za 1,3 odstotne točke (iz 6,3 na 5 odstotkov). Vesni je podpora narastla na 4,1 odstotka, Levici prav tako na 3,7 odstotka. Velik skok je doživela SLS (iz 1 odstotka na 3,3 odstotka), Resnica pa je doživela zmanjšanje podpore iz 4,1 na 3,1 odstotka.

Zvišanje podpore svobodnjakom se zdi nerazumno. Vlada od volitev naprej ni vpeljala nobenega relevantnega ukrepa, za katerega bi si svobodnjaki lahko pripisali zasluge. Ravno nasprotno, predsednik vlade se je po volitvah skupaj s partnerko odpravil na dopust, najprej v Dallas, kjer je vpijal vzdušje, ki spremlja ameriško košarko, nato pa še na nogometno tekmo v Nemčijo, kjer je spremljal spopad med nogometnima reprezentancama Slovenije in Srbije.

 

Ustvarjanje novega obraza in pokop Ljudmile Novak
Izrazito nenavadni so tudi rezultati merjenja priljubljenosti politikov. Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih se je znašel novi evropski poslanec Vladimir Prebilič, takoj za njim pa se je znašla predsednica države Nataša Pirc Musar. Za njo so se zvrstili Matjaž Han, minister in predsednik SD, Anže Logar, nato pa celo finančni minister Klemen Boštjančič, ki je v središču afere “Belize”. Več – TUKAJ.

Novoizvoljeni evropski poslanec Vladimir Prebilič je nenadoma postal prvi obraz slovenskih anket. (Foto: STA)

Za Boštjančičem, torej na 6. mesto se je uvrstila evropska poslanka Romana Tomc, ki pa je na evropskih volitvah prejela daleč največje število preferenčnih glasov. Na lestvici se je sicer prvič pojavila tudi Zala Tomašič.

Zanimivo, na lestvici najbolj priljubljenih pa ni več poraženke volitve Ljudmile Novak, ki se ni uvrstila v Evropski parlament, so ji pa ankete provladnih anketarskih hiš še nedavno uvrščale na sam vrh lestvice priljubljenih.

Ž. K.

vir: nova24tv.si