Sojenje za umor Ivanke Dovnik iz Ošlja nad Slovensko Bistrico se nadaljuje

(vir: arhiv)

Zadnji julijski dan se je na Okrožnem sodišču v Mariboru nadaljevalo sojenje 63-letni Ivici Kalšek, ki ji tožilstvo očita umor matere Ivanke Dovnik v vasici Ošelj nad Slovensko Bistrico. Ta se je zgodil v začetku marca, od takrat je Kalškova tudi v priporu.

Na tokratnem sojenju so zaslišali patologa Rajka Kavalarja, ki je pojasnil okoliščine glede možnega sosledja dogajanja v tragičnem družinskem obračunu. Obtožena namreč zavrača očitek o umoru na zahrbten način.

Ivica Kalšek na sodišču.

Patolog je pojasnil, da so sledi traku predpasnika pri umorjeni našli na sprednji strani, kjer so tudi dihalne poti, žrtev pa se v primeru dušenja skuša braniti in odstraniti predmet, ki ga duši. V primeru 88-letne matere znakov odrgnin ali sledi nohtov v področju vratu ni bilo, prav tako ni bilo vidnih sledov poskusa odstranitve traku, s katerim je bila zadavljena. Po njegovem mnenju se žrtev ne bi mogla braniti samo, če bi že pred tem izgubila zavest.

Tožilca Simona Grahornika so zanimale tudi podrobnosti o količini krvi na kraju dogodka, ki je bila posledica poškodb glave. Ker je mati uživala zdravila proti strjevanju krvi, ga je zanimalo, ali bi lahko bila zaradi njih količina krvi večja, kot če jih ne bi uživala in to tudi po smrti, čemur je patolog Kavalar pritrdil.

Na vprašanje tožilca, ali je torej mogoče, da je obtožena svojo mati najprej zadavila in jo s polenom nekajkrat udarila šele, ko je ta bila že mrtva, je patolog odvrnil, da dopušča tudi to možnost.

Izvedenec psihiatrije Mladen Vrabič naj bi po poročanju medijev na sicer za javnost zaprtimi vrati sodišča že pred tem neuradno ocenil, da je bila obtožena v času dejanja zmanjšano prištevna, a ne bistveno, da pa je bilo njeno dejanje posledica močne čustvene razdraženosti.

Kalškova pa je v svojem zagovoru povedala, da ji je mati očitala odgovornost za bratovo smrt nekaj dni prej, kar jo je močno prizadelo, saj sta se z materjo dotlej vedno dobro razumeli. Slednje so kot priče na sodišču potrdili tudi mož, sin, hči in sestra.

Sojenje Kalškovi se bo predvidoma nadaljevalo 23. avgusta 2019, ko naj bi bil sodni postopek po pričakovanjih tudi končan.

M. P.