Šokantno: Kdo se je ali se namerava okoristiti na račun upokojencev in sociale?

(vir: pixabay.com)

Za sprejem v domove za starejše in socialno varstvene zavode je trenutno 11.446 prošenj. Približno desetina jih bi oskrbo potrebovala takoj. Tako je vlada odgovorila na vprašanje poslanke Jelke Godec o tem. Po nekaterih drugih podatkih pa naj bi bilo evidentiranih prošenj za namestitev v dom celo več kot 24 tisoč, kar 10 tisoč pa bi jih mesto potrebovalo takoj.

Vendar mest v domovih ni, dom za starejše je bil v Sloveniji nazadnje zgrajen leta 2007.

Na to je v preteklih dneh opozorilo tudi Računsko sodišče RS, ko je objavilo poročilo o reviziji o zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva vsem tistim, ki to potrebujejo. Poleg tega država v preteklih letih po oceni sodišča ni zagotovila enake obravnave upravičencev niti ni ustrezno načrtovala novega sistema dolgotrajne oskrbe.

Namesto, da bi zgradili kakšen dom za starejše, so podeljevali predvsem koncesije zasebnikom. Pri tem pa so cene pri koncesionarjih za uporabnike, to je starejše, ki potrebujejo domsko oskrbo, za skoraj tretjino višje kot v domovih, ki so v državni lasti.

Računsko sodišče pa razkriva tudi neverjetno razsipnost vlade na področju oskrbe starejših. Za različne študije so tako namenili kar 74,5 milijona evrov. Podpredsednik državnega  zbora Jože Tanko je ob tem podatku na Twitterju zapisal, da bi s tem lahko zgradili 10 domov za starejše občane in da gre za pravo pralnico denarja.

Evropska poslanka Romana Tomc.

Romana Tomc, evropska poslanka in vodja slovenske delegacije EPP v Evropskem parlamentu pa je na Twitterju zapisala: “Ugotovitve Računskega sodišča glede postavljanja socialne mreže za dolgotrajno oskrbo so šokantne. Kdo se je ali se namerava okoristiti na račun upokojencev in sociale? 74.000.000,00 evrov za pripravo zakona, ki ga ni, in sistema, ki ne deluje? Kriminal!”

Poslanka je tako razkrila, za kaj je bil namenjen denar za študije. Za zakon, ki ga ni. Iz poročila Računskega sodišča pa je razvidno, da naj bi s študijami ugotavljali, ali se naj postamezne pristojnosti iz ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga je v prejšnji vladi vodila Anja Kopač Mrak (SD), prenesejo na ministrstvo za zdravje, ki ga je vodila Milojka Kolar Celarc (SMC).

Spomnimo. Ne samo, da bi za denar 74,5 milijona evrov lahko zgradili približno 10 domov za starejše. V tem času ni bilo denarja niti za šole niti za vrtce. Za leti 2020 in 2021 pa zdajšnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca za šole in vrtce skupno načrtuje 10 milijonov evrov (po 5 milijonov letno), kar je v dveh letih dovolj komaj za izgradnjo ene šole v Sloveniji. V občinah pa bi za to potrebovali vsaj 150 milijonov evrov.

Izsek iz poročila računskega sodišča o porabi 74,5 milijona evrov, deljeno na dve ministrstvi:

Podatki Računskega sodišča RS, ki dokazujejo razsipnost za različne študije. (MZ je oznaka za ministrstvo za zdravje, MDDSZ pa oznaka za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti). Vir: Računsko sodišče RS

Vir: www.rs-rs.si/

M. P.