Spletnemu dopisovalcu nakazala več deset tisoč evrov

Na območju Policijske uprave Maribor policisti obravnavajo primer “ljubezenske prevare”, pri kateri je starejša občanka moškemu večkrat nakazala več deset tisoč evrov.

Prepričana je bila, da si prek spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov.

Spletne uporabnike, predvsem pa uporabnice policija opozarja, da ne nasedajo tovrstnim spletnim prevaram in dopisovalcem, ki se predstavljajo pod različnimi krinkami in izgovori o tem, zakaj ne morejo do denarja.

Za krinkami, kot so “zdravnik v tujini, vojak na mirovni misiji ali nesrečen vdovec na naftni ploščadi,” lahko stojijo pretkani kriminalci, ki prek spleta tako nagovarjajo ženske.

Za t. i. ljubezenske/romantične goljufije je sicer značilno, da želijo storilci z žrtvami navezati čustveno zvezo in so v stiku preko e-sporočil ali telefona po več mesecev. Tovrstne oblike spletnih goljufij velikokrat niso prijavljene policiji, ali so prijavljene več mesecev po transakcijah.

Zato opozarjajo, da se oškodovanke na policiste obrnejo čimprej po samih transakcijah, saj to v največji meri vpliva na možnost povrnitve sredstev.

Več o tem: varni na internetu

M. P.