Spomin na mrtve ali praznik vseh svetih

Miklavž na Dravskem polju (fir: kraji.eu)

Na 1. november, dan spomina na mrtve ali praznik vseh svetih, se bomo danes množično odpravili na pokopališča in tam na grobovih bližnjih prižigali svečo ali prinesli rože.

Na dan mrtvih bodo po vsej državi potekale tudi žalne slovesnosti in verski obredi za umrle. Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik in je sekularna različica krščanskega praznika vseh svetih.

Zaradi bistveno povečanega obiska pokopališč bodo marsikje veljali posebni prometni režimi.

Slovenci smo sicer rekorderji po prižigu nagrobnih sveč na prebivalca. Kot edina evropska država smo sprejeli uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, kljub temu naj bi bilo teh še vedno preveč, kot navajajo pristojni za to.

V Sloveniji vsako leto umre med 19.000 in 20.000 prebivalcev, to je povprečno 54 na dan. Število umrlih pa se v zadnjih 30 letih ne spreminja bistveno. Največ oseb umre v zimskih mesecih, od decembra do marca, najpogostejši razlog pa so bolezni obtočil. Povprečna starost ob smrti je nekaj več kot 77 let, pred 30 leti je bila ta 69 let. Povprečna starost umrlih moških je okoli 73 let, povprečna starost umrlih žensk pa okoli 81 let.

M. P.