Spomin na Tino Turner !!

Vir: Avaz.ba

Tina Turner je legendarna pevka, ki je s svojim močnim vokalom, energičnimi nastopi in izjemno kariero postala ena najbolj prepoznavnih ikon v svetu glasbe. Njeno pravo ime je Anna Mae Bullock, rojena je bila 26. novembra 1939 v Nutbushu v Tennesseeju v ZDA.

Njena glasbena pot se je začela v zgodnjih 60. letih, ko je spoznala glasbenika Ikeja Turnerja, s katerim je kasneje tudi postala zakonsko povezana. Skupaj sta ustanovila skupino “Ike & Tina Turner Revue”, ki je hitro postala znana po svojih energičnih nastopih in mešanici soula, rocka in R&B-ja.

Vir: People.si Tina je z Ikejem ustvarila nekaj uspešnih skladb, med njimi tudi velik hit “River Deep – Mountain High”. Vendar pa je njun odnos postal zelo nasilen in nezdrav, kar je Tinino življenje močno zaznamovalo. Leta 1976 se je odločila zapustiti Ikeja in skupaj z njim končati tudi glasbeno sodelovanje.

Po razhodu z Ikejem se je Tina morala začeti znova in graditi svojo kariero. Sprva je imela težave, saj je bilo težko preseči njeno preteklost z Ikejem, vendar je s trdim delom in odličnimi vokalnimi sposobnostmi kmalu začela dobivati priznanje.

Njen preboj je prišel s skladbo “What’s Love Got to Do with It” leta 1984, ki je postala njen prvi številka ena hit na Billboard Hot 100 lestvici. S tem je dokazala svojo vsestranskost in se uveljavila kot samostojna izvajalka. Sledili so ji številni hiti, kot so “Private Dancer”, “We Don’t Need Another Hero” in “Simply the Best”.

Tina je s svojim glasom, energijo in izjemno prezenco na odru navduševala občinstvo po vsem svetu. Njene koncertne turneje so bile zelo priljubljene in njeni nastopi so bili vedno polni energije ter navdušenja.

Vir: People.si

Poleg svoje glasbene kariere je Tina postala tudi uspešna avtorica. Leta 1986 je izdala avtobiografijo z naslovom “I, Tina”, v kateri je podrobno opisala svoje življenje in tragičen odnos z Ikejem. Knjiga je postala mednarodna uspešnica.

Tina Turner je prejela številna priznanja in nagrade za svoj prispevek k glasbi. Med drugim je leta 1991 prejela nagrado Grammy za življenjsko delo, leta 2005 pa je bila sprejeta v Rock and Roll Hall.

Avtor: L.S.