Spominska slovesnost ob 100. obletnici rojstva dr. Zore Janžekovič

Jutri, 4. oktobra 2018, ob 18. uri bo v Viteški dvorani gradu v Slovenski Bistrici potekala spominska slovesnost ob 100. obletnici rojstva prof. dr. Zore Janžekovič.

O njej bodo spregovorili župan dr. Ivan Žagar, prim. Erik Vrabič, dr. med., prof. dr. Ivan Kranjc, dr. med. in dr. Ferdo Šerbelj.

Prireditev organizira Zavod za kulturo Slovenska Bistrica.

V kulturnem programu bo nastopila Vokalna skupina KUD Vivere.

Kdo je bila Zora Janžekovič?

Slovenska kirurginja, primarijka in univerzitetna profesorica. 30. septembra 1918 se je kot druga od štirih otrok rodila v Slovenski Bistrici, 17. marca 2015 je v 97. letu starosti umrla v Radencih.

V Slovenski Bistrici je zaključila osnovno in meščansko šolo. Šolanje je nadaljevala na realni gimnaziji v Mariboru, kamor se je preselila celotna družina. Leta 1938 se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Zagrebu in študij dokončala po vojni.

Po diplomi se je septembra 1947 zaposlila v Splošni bolnišnici, danes Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je ostala vse do upokojitve leta 1984.

Leta 1955 je prevzela vodenje novoustanovljenega Odseka za plastično kirurgijo z izjemno omejenim kadrom in finančnimi sredstvi ter se takoj usmerila v kirurško zdravljenje opeklin. Prejela je več odlikovanj in nagrad.

M. P.