Spominski dan Občine Slovenska Bistrica

V viteški dvorani bistriškega gradu bo jutri zanimivo predavanje.

Grad Slovenska Bistrica (vir: TIC SB)

Občina Slovenska Bistrica vabi na spominsko slovesnost in predavanje dr. Ferdinanda Šerbelja z naslovom Od vojne do vojne: Po poti nerazčiščene diplomacije od 1. do 2. svetovne vojne.

Slovesnost bo jutri, namenjena bo v počastitev 76. obletnice padca Pohorskega bataljona.

V kulturnem programu bodo nastopili učenci Osnovne šole Šmartno na Pohorju in Moškega pevskega zbora PZ KUD Oton Župančič Tinje, pod vodstvom Mladena Ravnikarja.

Slovesnost bo jutri, 8. januarja 2019, ob 18. uri. Potekala bo v viteški dvorani gradu Slovenska Bistrica.

Predavatelj dr. Ferdinand Šerbelj je slovenski umetnostni zgodovinar, rojen leta 1949 v Zgornjem Prebukovju (Šmartno na Pohorju). Mladost je preživel v Slovenski Bistrici, od leta 1969 pa stalno živi v Ljubljani.

Leta 1974 je diplomiral na ljubljanski Filozorski fakulteti z nalogo o baročnem slikarju Antonu Cebeju in zanjo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2000 je na Filozorski fakulteti doktoriral z disertacijo o baročnem slikarstvu na Goriškem. Od leta 1977 je zaposlen v Narodni galeriji kot kustos za terenske študije, od leta 2008 je muzejski svetnik, od 2011 pa sodni izvedenec in cenilec za likovno umetnost ter likovno umetnost 20. stoletja. Študijsko se je izpopolnjeval v Benetkah, Padovi in Münchnu.

Od leta 2017 je direktor Kulturnega društva evropski kulturni center Sv. Martin Tourski – Slovenija. Veliko predava in sodeluje na simpozijih. Izvaja ekskurzije doma in v tujini. Njegove specialne teme zanimanja so tudi prva svetovna vojna, zlasti soško bojišče, heraldika in bonton.

M. P.