Srce papirnega stroja na poti v Sladki Vrh

Prevoz stroja iz reškega pristanišča do Sladkega Vrha.

Največji del novega papirnega stoja, tako imenovani »Yankee cylinder«, ki predstavlja srce papirnega stroja, je na poti v tovarno Palome v Sladki Vrh.

Kar 115 ton težak del stroja trenutno potuje od pristanišča Reka do Sladkega Vrha, kamor naj bi prispel danes, v ponedeljek, popoldne.

Gre za zelo velik tovor, zato je njegova pot iz Reke do Sladkega Vrha zahtevna in bo trajala teden dni. Investicija v nov papirni stroj predstavlja največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih in vključuje tudi sodobni preusmerjevalnik ter novo skladišče za matične zvitke.

Izjemno zahteven transport predstavlja velik logističen zalogaj, saj je tovor dolg 8,75 metra, širok 4,94 metra in visok 5,10 metra. Skupaj z vlačilcem in podvozjem je celoten transport dolg več kot 36 metrov, visok dobrih pet in širok nekaj manj kot pet metrov, tehta pa kar 191 ton.

Med prevozom je bilo zato treba odstraniti številne ograje, prometne znake in semaforje ob trasi, poleg tega so načrtovali, da bo treba na nekaterih odsekih najverjetneje izvesti tudi manjše gradbene posege in občasno tudi zapore prometa.

Vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino 5,5 metra in hitrostjo obratovanja 2000 metrov na minuto. Z njim načrtujejo tako zmanjšanje operativnih tveganj kot tudi izboljšanje učinkovitosti proizvodnje ter kakovosti papirja in končnih izdelkov.

S to investicijo bodo postali kompetenčni center za visokokakovostne izdelke higienskega papirja znotraj skupine in vodilni proizvajalec v jugovzhodni Evropi. Ob tem bo z modernizacijo tovarne ta odslej energetsko učinkovitejša, prijaznejša okolju in zaposlenim, saj bodo močno izboljšali tudi varnost pri delu.

Preostale dele nove linije pričakujejo v naslednjih tednih, temu bo sledila montaža in testiranje stroja, zagon načrtujejo junija 2020.

Stroj, 3D model PS9

M. P.