SREČNI SMO, KER IMAMO SVOJO SLOVENIJO

Današnji dan državnosti so na Kongresnem trgu počastili z državno proslavo. Slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor, je v svojem govoru poudaril, da je dan državnosti osrednji praznik naše ljube domovine, ki nas ponosno spominja na enkraten, veličasten, magičen zgodovinski trenutek, ko je bila razglašena samostojnost in neodvisnost naše Slovenije.”

Bolj kot na običajne dni vsaj enkrat na leto na glas povejmo, da smo srečni, ker imamo svojo Slovenijo. Ta Slovenija smo njeni ljudje. Sem in tja potrebujemo malo romantičnega navdiha, ki nas je navduševal in hrabril tudi v času slovenske politične pomladi in vseljudske zanesenosti, ki je preko plebiscita pripeljala do ustanovitve naše države, “je še povedal Pahor.

Priznal je še, da še nismo rešili vseh problemov, smo pa v dobrega četrt stoletja “iz naroda prerasli v nacijo, iz totalitarizma v demokracijo, iz dežele v neodvisno in samostojno državo, iz države, ki so ji na začetku vsi odrekali diplomatsko priznanje, smo postali enakovredni in enakopravni del mednarodne skupnosti”. Po svetu imamo številne prijatelje in nobenega sovražnika. Tudi zaradi tega velja Slovenija za eno najbolj varnih držav na svetu,« je še dodal.

Državljane je pozval, naj vsaj ob prazniku opazijo lepote Slovenije in kako srečni smo, ker jo imamo. »Zavedajmo se, da smo sposobni uresničiti stoletne sanje in da znamo rešiti velikanske probleme, če nas povezujejo medsebojno spoštovanje, sodelovanje, solidarnost, zaupanje in čisto človeška dobrota,« je še nanizal.

K. V.

Foto: Blaž Samec, Delo