Sredi Ljubljane preko 5000 protestnikov

Protestni shod v Ljubljani, 10. oktober 2019.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo preko 5000 protestnikov, ki so pod geslom Rešimo Slovenijo v nagovorih, s transparenti in vzkliki pozvali k enaki obravnavi vseh, k pravični in pošteni državi. Izrekli so se proti korupciji in izrazili nezadovoljstvo z vlado Marjana Šarca.

Franc Kangler, nekdanji mariborski župan in državni svetnik, je v govoru izpostavil neenako obravnavo, v kateri lahko nekomu odpišejo milijone, drugega pa kaznujejo, ker je šel pomagat sosedu.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da Prešernov trg že dolgo ni bil tako poln. Opozoril je na dvojna merila in delovanje globoke države. “Danes smo se tu zbrali, da povemo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijanstva. Od danes naprej nič več ne bo tako kot je bilom” je dejal. Zavzel se je za revizijo odpisanih kreditov prvorazrednim, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za nezakonite prehode, lustracijo skorumpiranih sodnikov, razbremenitev delavcev in podjetnikov, selitev državnih institucij iz centra po državi, več denarja za občine, ukinjanje nepotrebnih agencij in skladov, drastično zmanjšanje števila predpisov, red v zdravstvu, enakost pred zakonom in odgovornost vseh, ki so dvakrat “okradli državne banke, v njih prali denar za teroriste in sramotili Slovenijo v svetu”.

Janša je poudaril, da bodo vztrajali pri zahtevah, naslednjič pa se bodo zbrali v še večjem številu ne le v Ljubljani, ampak tudi drugod.

Številni so bili kritični do premalo učinkovitega ukrepanja vlade pri omejevanju nezakonitih migracij. Zavzeli so se za pošteno plačo za delo. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je bil kritičen tudi do župana Mestne občine Ljubljane Zorana Jankovića. Magistrat je označil za simbol slovenske korupcije.

Protestniki so nosili slovenske zastave, zapise na transparentih pa so usmerili proti vladi in “rdeči mafiji”, ki ropa državo in je prisotna tako v zdravstvu kot sodstvu. Zahtevamo lustracijo, Ukinimo RTV greznico, Slovenija ni samo Ljubljana, Tukaj je Slovenija, Slovenija ne bo zverinjak Slovenije, Kučana in Jankoviće v zapor, je bilo mogoče prebrati na transparentih.

Vse ključne pobudnike akcije Rešimo Slovenijo je pred začetkom shoda sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. V cerkvi na Prešernovem trgu je bila pred shodom tudi maša za domovino, shod pa se je začel s koncertom domoljubnih pesmi. Veliko ogorčenje med zbranimi pa je povzročil Janković, ki ni dovolil niti ozvočenja niti odra.

M. P.