Stanje je resno, vse več pozivov k namestitvi aplikacije #OstaniZdrav

Torkov dnevni prirast okužb z novim koronavirusom je bil najvišji doslej. Potrjene so bile kar 1503 nove okužbe, umrlo je deset bolnikov s covidom-19, 333 se jih je zdravilo v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebovalo intenzivno zdravljenje, 41 od teh je dihalo s pomočjo ventilatorja. V bolnišnice so v torek sprejeli na novo 60 bolnikov s covidom-19.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je nato včeraj opozoril, da so razmere resne in poudaril: “Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način.” Delodajalce je zato ponovno pozval, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma.

Sinoči se je na Twitterju na trenutne epidemiološke razmere odzval tudi premier Janez Janša. Ob ključniku zmoremo je napisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da po streznitvi v zadnjih dneh “povsod po Sloveniji končno upoštevamo nujne higienske in zdravstvene ter druge omejitvene ukrepe”. “Hvala vsem in vsakemu posebej,” je dodal in spet pozval tudi k naložitvi aplikacije OstaniZdrav ter k varovanju zdravja.

Tudi Kacin prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo. “Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas,” je še poudaril.

Vse več pozivov k naložitvi aplikacije #OstaniZdrav je tudi od ostalih državljanov. Med njimi je tudi vrhunski plavalec Jaka Pušnik. Na Twitterju je pozval: “Naložite aplikacijo #OstaniZdrav, in nujno vpisujte v primeru, da ste pozitivni na testu! Samo tako bo delovalo!” K temu je dodal ključnik #Zmoremo! in #Ostani doma.

M. P.