sobota, 13 aprila, 2024
Doma Slovenija Stanje na avstrijskem, nemškem in italijanskem trgu

Stanje na avstrijskem, nemškem in italijanskem trgu

Fotografija je simbolična. (vir: www.maribor-pohorje.si)

Slovenska turistična organizacija (STO) je objavila podatke o stanju v nekaterih sosednjih državah, ki so jih zbrala njihova predstavništva v tujini, nanašajo pa se na za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem.

Objavljamo podatke o stanju v Avstriji, Nemčiji in Italiji.

Avstrija

Avstrijska vlada je na sredini tiskovni konferenci sporočila, da bodo s 4. junijem odpravljene zdravstvene kontrole na mejah s Slovenijo ter da avstrijskim državljanom ne bo več potrebno v 14-dnevno karanteno oziroma jim ne bo potrebno predložiti zdravstvenega potrdila o negativnem izvidu testiranja na Covid-19. Železniška povezava s Slovenijo še ni vzpostavljena (več informacij), od ponedeljka, 8. junija, pa naj bi v Slovenijo začel voziti Flixbus.

Nemčija

Zvezna vlada je 3. junija sklenila, da bo Nemčija od 15. junija odpravila opozorilo o potovanjih znotraj držav članic Evropske unije, za države, povezane s Schengenom in za Združeno kraljestvo – skupaj za 29 držav. Nadzor mej v prihodnosti ne bo več sistematičen, temveč prilagodljiv tveganju. Več na povezavi. Na to opozorilo se vezana vsa organizirana potovanja znotraj EU, ki se tako sproščajo s 15. junijem. Nemčija že več kot dva tedna ne zahteva karantene ob povratku, torej je pretok povsem sproščen, v kolikor gre za potrjeno turistično rezervacijo v Sloveniji.

Italija 

V Italiji je od 3. junija spet dovoljeno gibanje prebivalstva med vsemi italijanskimi regijami brez izjem. Glede na italijansko zakonodajo lahko od 3. junija Italijani brez omejitev potujejo v tujino, državljani EU pa lahko prosto prihajajo v Italijo brez omejitev in karantene. V teku so pogovori italijanskega zunanjega ministra z nekaterimi državami EU za postopno sproščanje ukrepov zaprtja mej z Italijo. Italijanski minister zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigija Di Maia se je včeraj v Ljubljani že srečal s slovenskim zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem, ki je že napovedal skorajšnje odprtje meje tudi z Italijo. Kot možen datum je omenil 15. junij 2020.

Vir: tukaj 

M. P.