Starše: Nova viteza krvodajalstva

Boris Kurbus iz Prepolj, novi vitez krvodajalstva (vir: Občina Starše)

Občina Starše je na svoji spletni strani objavila, da so ob zaključku preteklega in začetku novega leta pridobili dva nova viteza krvodajalstva, na kar so zelo ponosni.

Nova viteza sta Ivan Breg in Boris Kurbus. Oba sta kri darovala že 100-krat.

Ivan Breg, novi vitez krvodajalstva iz Starš

Ivan Breg iz Starš je stotič daroval kri 1. decembra 2020 v UKC Maribor. Redni krvodajalec je že od leta 1976. Pomoč sočloveku in zavedanje, da darovanje krvi rešuje življenja, mu zelo veliko pomeni. To humano in plemenito dejanje so mu privzgojili starši, ki so tudi sami bili krvodajalci. Prav tako je Ivan poleg družinskih članov k krvodajalstvu spodbudil še veliko svojih prijateljev in sodelavcev. Odločen je, da bo krvodajalec ostal vse dokler mu bo zdravje to dopuščalo.

Zdravstveno osebje Centra za transfuzijsko medicino se mu je za to plemenito dejanje zahvalilo z darilom.

Boris Kurbus iz Prepolj (na naslovni fotografiji) je 19. januarja 2021 prav tako postal novi vitez krvodajalstva, ki je z darovanjem krvi nesebično pomagal že stotič.

Tako kot številni krvodajalci je tudi Boris kri prvič daroval v vojski, kjer si je s tem prislužil dodatna dva dni dopusta in obisk domačih. Rad se pošali, da mu je iz tega obdobja ostal rek: “Človek človeku kri za dva dni.” Kasneje je to humano dejanje postalo njegova stalnica, saj je kri daroval vsake tri mesece.

Zaveda se, da je to zelo dragoceno dejanje s katerim rešuje življenja drugih, ki pa mu ob rednih pregledih hkrati pomaga vzdrževati svoje zdravstveno stanje. Boris je vitez krvodajalstva postal že pri petdesetih letih, zato si je zadal cilj, da bo kri daroval 150 krat. To mu bo pri takem tempu v naslednjih petnajstih letih ob dobrem zdravju zagotovo uspelo.

“V KORK Starše in Marjeta jima iskreno čestitamo in iz srca želimo še veliko zdravja ter da bi svoje humano poslanstvo nadaljevala še vrsto let. Ponosni in hvaležni smo vsem našim  krvodajalcem, ki s tem humanim dejanjem rešujejo življenja in mnogim bolnikom omogočajo ozdravitev in kvalitetno življenje,” je zapisala Nada Smolinger, predsednica KO RK Starše.

M. P.