Stavka zaposlenih na Pošti Slovenije prekinjena

(vir: posta.si)

Pogajalski skupini Sindikata poštnih delavcev in vodstva Pošte Slovenije sta po več kot osem ur dolgih pogajanjih pozno sinoči pozno zbližali stališča in dosegli dogovor. Stavka, ki jo je sindikat začel v ponedeljek, je tako po dveh dneh preklicana, opravljanje storitev pa bo od danes spet potekalo nemoteno.

Sporočili so, da so se dogovorili o načinu zaposlovanja v letu 2020, zvišanju mase plač zaposlenih v poštnem prometu, referenčnih obdobjih za leto 2020 in področju varnosti in zdravja pri delu.

Masa plač za delavce v poštnem prometu se bo povečala za 7,5 milijona evrov, ostalih podrobnosti dogovora pa za zdaj niso razkrili.

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra in med drugim znova zahteval kadrovsko okrepitev, po njihovi oceni bi morala Pošta zaposliti še dodatnih 300 ljudi. Zahtevali so tudi 10-odstotni dvig plač.

Še pred stavko so se na sobotnih pogajanjih uspeli dogovoriti o večini odprtih vprašanj, medtem ko vodstvo Pošte ni pristajalo na dvig plač. Vztrajali so, da so z obema sindikatoma že februarja 2019 sklenili dogovor, v dveh letih vreden okoli 17,5 milijona evrov. Sindikata sta se obvezala, da v primeru spoštovanja sporazuma v letih 2019 in 2020 ne bosta postavljala novih zahtev in ne bosta napovedala in izvedla stavke. Na Pošti so februarski dogovor spoštovali, v sindikatih pa so si nato premislili in postavili nove zahteve. Pri teh so bili, kot je razvidno, tudi uspešni.

M. P.